Вандали отново поругаха гроба на Патриарх Неофит

0
Мъж с психически проблеми бе заловен през месец април, след като поруга гробното място
Мъж с психически проблеми бе заловен през месец април, след като поруга гробното място Снимка: БГНЕС / Архив

Мъж с психически проблеми бе заловен през месец април, след като поруга гробното място

Гробът на покойния Български патриарх Неофит, намиращ се под колонадата на столичния храм "Света Неделя", отново стана обект на вандализъм. Според информация на БГНЕС, иконата на надгробния кръст е била грубо изчегъртана, като образът на Господ Исус Христос е изличен. Вандалите са повредили също част от кръста и изображението на дявола под краката на Христос.

Това не е първият случай на оскверняване на гроба на Патриарх Неофит. В средата на април мъж с психически проблеми бе заловен, след като поруга гроба, изваждайки кръста и нанасяйки щети на мраморните части около него. Тогава извършителят бе задържан за кратко време, след което бе освободен.

Инцидентът е поредният акт на неуважение и оскверняване на свещени символи в столицата, който буди възмущение и тревога сред гражданите. Представители на Българската православна църква и граждански организации настояват за по-строги мерки за защита на свещените места и паметниците на културата.

Възмущение сред гражданите след поругаването на гроба на Патриарх Неофит

Столичният храм "Света Неделя" отново стана сцена на вандализъм, след като гробът на Патриарх Неофит беше поруган за втори път. Иконата на надгробния кръст, изобразяваща Господ Исус Христос, е била изчегъртана, а също така са били повредени кръстът и изображението на дявола.

Случаят напомня на предишен инцидент от април, когато мъж с психически проблеми беше задържан за поругаване на същия гроб. Тогава кръстът бе изваден от гроба и част от мраморните части бяха разрушени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    Nali
    Нали там имаше камери? Който и да е той- сто тояги на голо!!! Боя оправя и психични отклонения!!!
  • 2
    4
    Много добре запознат с личния...
    Не, просто няма за какво да се хване човек, ако и да ще ден по ден да разчепква живота на блаженно почивший наш Патриарх Неофит.
  • -2
    3
    Възможно ли е
    да е свързано с личния му живот, който е бил ревниво пазен по понятни съображения?
  • 5
    2
    Някой
    Решение - КЛАНЕ за тези животни и нулева "толерантност"!
  • 4
    1
    селянин
    Пропаднало оскотяло общество.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари