В събота също се боядисват яйца за Великден

1
На Велика събота приключва Страстната седмица
На Велика събота приключва Страстната седмица

На Велика събота приключва Страстната седмица

Велика събота е „най-благословения седми ден“, с който приключва Страстната седмица. Това е най-дългата седмица в годината, когато постът е най-строг. Тази седмица се свързва със страданията Господни.

Днес християнските православни семейства полагат последни усилия за посрещането най-големия празник Възкресение Христово. Тогава обикновено се месят и пекат обредните великденски хлябове и козунаци. Разрешено е боядисването на яйца.

Тогава се принася в символична жертва и пасхалното агне. По правило първото боядисано яйце се оставя за Богородица. Вярва се, че то има чудодейна, лечебна сила. В някои краища на страната ни дори се пазели черупките от първото яйце, които били добавяни към тестото при приготвянето на ритуални хлябове за други празници през годината както и служели за лек при болести. На други места пък първото яйце задължително се пази до иконата през цялата година, а вечерта преди Възкресение се заравя в земята за плодородие и благоденствие в дома.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    до
    Кой ти е казал, че е било забранено влизане в църква или манастир? Ти май си родена по "демократично време " и спомените за соца са от брътвежите на даскала ти по история. Ама вярно , че съвременното младо поколение сте в преобладаващата си част дебили.
  • 2
    4
    до 3
    ало, еврейчето, що не си траеш там на коневръза?!?
  • -2
    3
    Ariel
    Я стига с тези глупости,всеки може да се боядисват,голяма символика,няма що..до скоро беше забранено да се влиза в черква,а сега сте много вярващи станахте големи християни
  • 3
    2
    до многознайката долу
    Традицията да се боядисват яйца за Великден в четвъртък и събота има религиозно значение. В Християнството четвъртък е денят, в който Исус Христос яде последната си вечеря с учениците си преди да бъде предаден на разпятие. Събота е денят, в който Исус е погребан, преди да възкръсне в неделя. Боядисването на яйца в тези дни е символ на новия живот, който идва с възкресението на Христос. Няма как яйца де си боядисват на Разпети петък, който е най-тъжния ден от Страстната седмица!
  • -2
    1
    Sofia
    Много вярващи станахте,всеки ден се боядисват яйца,и четвъртък и петък и събота,,,
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари