В русенската библиотека подредиха изложба, посветена на 70-годишнината на Дунав мост

0

Експозицията под наслов „Обект 889“ показва снимки, книги и документи

Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ подреди днес изложба под наслов „Обект 889“, посветена на 70-годишнината от изграждането на Дунав мост.

Експозицията бе открита от директора Теодора Евтимова, а официални гости на събитието бяха кметът Пенчо Милков, кметът на община Гюргево Адриан Ангелеску и неговите заместници Йонел Мускалу и Мариян Дамян.

Трябва да помним и да почитаме усилията на всички наши предшественици, които са работили по изграждането на Дунав мост и днешният ден е добър пример за това. В наши дни съоръжението има значение не само като връзка между двата погранични града, а е и свързващ елемент на Европа с Изтока. С кмета на Гюргево г-н Ангелеску си пожелаваме съвсем скоро до него да се извиси втори мост, който да улесни нашите две държави“, каза кметът на община Русе.

От своя страна Адриан Ангелеску посочи, че мостът е оставил неизличим отпечатък в историята на Гюргево и Русе, както и на Европа, и е живо доказателство за общата воля да бъдат свързвани хора, култури и икономики.

В изложбата са представени снимки, книги и публикации в периодичния печат от фонда на библиотеката. В нея могат да се видят изследвания за река Дунав и Дунавския воден път; лоцмански карти на реката; публикации от първите десетилетия на ХХ век, в които се говори за изграждане на пътно съоръжение между България и Румъния; официални документи от 1947 година, в които тогавашните държавни ръководители на двете страни изразяват съгласието си за построяване на Мост на дружбата, включени в сборниците „Съветът за икономическа взаимопомощ и България 1949 – 1960“ и „Външна политика на НРБ“; протоколи от работата на Смесената българо-румънска комисия и спогодби за участие на Полша, Чехословакия, Унгария в строителството на моста, публикувани в книгата „Дунав мост – 100 години дипломация“ на Димитър Саздов и Пенчо Пенчев; снимков материал от етапите на изграждането на моста от юбилейното издание „60 години Дунав мост Русе – Гюргево“; публикации за арх. Георги Овчаров и украинския скулптор Михайло Парашчук, които са автори на архитектурното и художествено оформление на Дунав мост.

В изложбата могат да бъдат видяни и материали от откриването на моста на 20 юни 1954 г., както и речите на българския министър-председател Вълко Червенков, румънския министър-председател Георге Георгиу-Деж и на ръководителите на делегациите на Полша, Чехословакия и Унгария. Акцент са снимките на Българска фотопанорама „30 години Мост на дружбата“, запечатали моменти от тържествата по повод тази годишнина. Извън документалните материали, част от изложбата са книгата на Георги Мишев „Дунав мост“, по която е заснет едноименен сериал през 90-те години на ХХ век, две пощенски марки с изображение на моста от 1955 и 1984 г. и любопитната снимка на майстор-сладкар с изработена от него торта макет на Дунав мост по повод откриването му през 1954 г.

В експозицията са представени и оригиналните вестници от 1954 г. „Дунавска правда“, „Работническо дело“ и „Труд“, отразили подробно събитията по тържественото откриване на моста.

Благодарение на любезното съдействие на „Група Русе филм“ към Възрожденско читалище „Зора 1866“ посетителите имаха възможност да видят и кадри от документалния филм на Владимир Илиев „Обект 889“.

По рано през деня кметът Пенчо Милков посети Гюргево, където със своя колега Адриан Ангелеску откриха изложба, също посветена на 70-годишнината от изграждането на Дунав мост, но по инициатива на регионалните исторически музеи на двата погранични града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Инж. Стойчо Петров
    Тая червена свиня Пенчо Милков трябва да бъде изринат в мръсния канал!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Каква е мисълта на всеки мъж?
- При толкова много жени, как на мен ми се падна най проклетата?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари