В Народното събрание почетоха с изложба 130-ата годишнина от рождението на Димитър Пешев

0

Експозицията разкрива непознати аспекти от живота на видния политик

В Народното събрание бе представена фотодокументална изложба, посветена на 130-ата годишнина от рождението на видния български политик Димитър Пешев. Под наименованието "Праведникът Димитър Пешев", експозицията е дело на доцент Ангел Джонев от Института за исторически изследвания при Българска академия на науките.

На 14 пана доц. Ангел Джонев, автор на постоянната експозиция в къщата музей "Димитър Пешев" в Кюстендил, представя живота и делото на подпредседателя на 25-ото Народно събрание. Той е известен със своята ключова роля в спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Изложбата включва и малко известни аспекти от живота и професионалната дейност на Димитър Пешев, които са слабо познати на широката публика.

При откриването на изложбата, доц. Ангел Джонев сподели: „Събрали сме се днес да ознаменуваме 130 години от рождението на Димитър Пешев.“ Той разказа за семейството на Пешев, за образованието му и за ангажираността му към българската национална кауза. Димитър Пешев е бил доброволец по време на Балканските войни и възпитаник на Софийския университет. Джонев отбеляза, че Пешев е възприел идеите на безпартийното управление и е бил министър на правосъдието в първия кабинет на Георги Кьосеиванов. Негова заслуга е опитът за въвеждането на гражданския брак в България.

Изложбата включва и писмото, прочетено от Димитър Пешев от трибуната на Народното събрание, свързано със спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Според доц. Джонев, това писмо е образец за защита на ценностите на времето. „Честта на България не трябва да се разпилява“, казва Пешев в своето писмо, което се превръща в символ на неговата позиция.

Посланикът на Израел у нас, Йосеф Леви Сфари, също присъства на откриването на изложбата и подчерта: „Днес имаме нужда от повече хора като Димитър Пешев.“ Той отбеляза, че във времена на надигащ се антисемитизъм в Европа, САЩ и други части на света, се нуждаем от силни гласове, които да защитават правата и интересите на малцинствата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари