В капана на летните жеги: До 39 градуса в четвъртък

0
Въпреки горещините, на места в Западна България ще има краткотрайни валежи и гръмотевици
Въпреки горещините, на места в Западна България ще има краткотрайни валежи и гръмотевици

Въпреки горещините, на места в Западна България ще има краткотрайни валежи и гръмотевици

Днешният ден ще донесе типично лятно време с високи температури и предимно слънчево небе в по-голямата част от страната. Очаква се следобед горещините да достигнат своя пик, с максимални температури между 34° и 39°. В Русе градусите ще се задържат около 37°, сочи прогнозата на НИМХ.

Въпреки слънчевото начало на деня, следобед времето над западната половина на страната ще стане променливо. Купеста облачност ще се развива над планинските райони, където на места може да има краткотрайни валежи и гръмотевици. Така жителите и туристите в планините трябва да бъдат подготвени за възможни бурни условия в по-късните часове на деня.

Вятърът ще бъде слаб, като в Източна България се очаква умерен вятър от изток-югоизток. Това ще донесе леко облекчение на жегата по Черноморието, където температурите ще се задържат малко по-ниски - между 28° и 31°. Морската вода ще е топла - между 27° и 28°, а вълнението на морето ще бъде средно - около 3 бала. Това предполага добри условия за плаж, макар и морето да не е напълно спокойно.

За любителите на планинските разходки, времето в планините също ще започне със слънце. Максималната температура на височина 1200 метра ще достигне около 29°, а на 2000 метра ще бъде около 22°. Въпреки това, планинарите трябва да имат предвид, че след обяд над западните масиви ще се развие купесто-дъждовна облачност, което може да доведе до краткотрайни валежи и гръмотевици. Вятърът в планините ще бъде умерен от север-североизток, което може да засили усещането за прохлада на по-високите места.

Въпреки опасността от бури в Западна България и планинските райони, лятото продължава да се усеща с пълна сила. Жителите на по-горещите региони трябва да бъдат особено внимателни към топлината, особено в следобедните часове, когато температурите ще достигнат своите максимални стойности.

Препоръчително е да се избягват продължителни излагания на слънце през обедните и следобедните часове и да се консумират достатъчно течности. Гражданите трябва да бъдат информирани и за евентуални промени във времето, особено в планинските и западните райони на страната, където бурите могат да се развият бързо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари