В България има над 7500 строителни фирми

0
Строителната продукция надхвърля 10 милиарда лева за полугодието
Строителната продукция надхвърля 10 милиарда лева за полугодието Снимка: Dunavmost

Строителната продукция надхвърля 10 милиарда лева за полугодието

Рекорден брой строителни компании в България през 2024 година.

Браншът очаква възход след години на застой

Строителният сектор в България отбелязва исторически връх по брой регистрирани компании, според данни на Камарата на строителите в България (КСБ). В навечерието на професионалния празник Димитровден, официалната статистика показва 7462 вписани строителни фирми, от които 45 са с чуждестранно участие, пише вестник СЕГА.

Значителен ръст на новорегистрираните компании

През 2024 година към регистъра са се присъединили 785 нови компании, като 80 процента от тях са новосъздадени предприятия. Статистиката показва, че малките предприятия доминират сектора - 6527 фирми имат персонал до 49 души. Средните предприятия с персонал между 50 и 249 души наброяват 830, докато големите компании с над 250 служители са едва 60.

Очаквания за нови проекти

Председателят на КСБ, инженер Илиян Терзиев, коментира: "Увеличението на регистрираните при нас компании започна през лятото и продължава. След няколко тежки години браншът се мобилизира за очакваната голяма по обем работа". Той допълва: "След дългия застой, сега се очаква работа и по общинската програма, и по санирането, и по други обекти, където участват главно малки и средни фирми, а те са гръбнакът на бранша".

Икономически показатели за първото полугодие

Произведената строителна продукция достига 10,2 милиарда лева през първите шест месеца на годината, бележейки ръст от 28,7 процента спрямо същия период на предходната година. Издадени са 6068 разрешителни за строеж на нови сгради, което представлява спад от 2,5 процента спрямо 2023 година. Започнато е строителството на 4326 нови сгради - увеличение с 9,4 процента, докато въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради са 2065, отбелязвайки спад от 21,6 процента.

Обществени поръчки

В сферата на обществените поръчки са обявени 2730 процедури на обща стойност 5,7 милиарда лева, което показва увеличение от 18,2 процента в броя им, но спад от 25,4 процента в стойността спрямо същия период на миналата година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари