Утре в Новград ще се проведе възпоменателна церемония

3
Събитието е по случай 156 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа
Събитието е по случай 156 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа Снимка: Областна администрация - Русе

Събитието е по случай 156 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Утре вечер в село Новград ще се проведе възпоменателна церемония, отбелязваща 156-ата годишнина от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Церемонията ще се състои пред Мемориала на загиналите във войните за освобождение и национално обединение на България. Събитието е организирано от Община Ценово и кметството на Новград, като на него ще присъства областният управител Драгомир Драганов. Той ще положи венец и ще произнесе кратко слово в чест на историческата дата. Кметът на община Ценово, д-р Петър Петров, също ще отправи приветствие.

Програмата на събитието включва рецитали от ученици на Основно училище „Алеко Константинов“ в Новград, както и танцови изпълнения от фолклорен танцов ансамбъл „Найден Киров“.

През 1868 година четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа тръгва от румънското село Петрушан край Гюргево, прекосява река Дунав край село Вардим и стъпва на българския бряг в опит за вдигане на общонародно въстание. В продължение на три дни четниците влизат в битки с башибозуци и редовна турска войска, успявайки да отблъснат атаките въпреки численото превъзходство на врага. На 9 юли, близо до село Вишовград, Търновско, четата е атакувана от четирихилядна армия. В хода на боевете, броят на боеспособните четници намалява до 85 човека.

На 13 юли четата достига до село Дебел дял, където оставя ранените си другари. Останалите успяват да достигнат Стара планина, но група от 14-15 човека изостава и се отделя. Последните тридесетина души, водени от Хаджи Димитър, достигат връх Бузлуджа на 18 юли 1868 година, където са обградени от около 700 турски войници. Сражението продължава повече от три часа, като в него четата понася тежки загуби и Хаджи Димитър загива в яростния бой. Оцелелите десетина четници правят опит да пробият кордона на турските войски, но само четирима успяват да се измъкнат. Войводата Стефан Караджа умира от раните си на 31 юли в затвора.

Събитията от 1868 година оставят дълбока следа в българската история и всяка година на тази дата се отдава почит на героите, дали живота си за свободата на България. Възпоменателната церемония в Новград е част от тези чествания и предоставя възможност на местните жители и гости да си спомнят за героизма и саможертвата на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари