Утре наблюдаваме от България как Луната закрива Сатурн

2
Луната ще бъде с 97% осветен диск
Луната ще бъде с 97% осветен диск

Луната ще бъде с 97% осветен диск

На сутринта на 21 август 2023 година в България ще може да се наблюдава едно рядко астрономическо явление – Луната ще закрие планетата Сатурн. Това съобщи пред БТА Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория (НАО) при Българската академия на науките (БАН) и преподавател в катедра „Астрономия” на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Той обясни, че такива закривания, известни като окултации, се случват периодично, но зависят от редица фактори, сред които са орбитите на планетите и Луната, както и географската ширина на наблюдателя.

Закриванията на планетите от Луната – сложен процес

Пенчо Маркишки разясни, че окултациите на планетите от Луната имат сложна периодичност. Това е така, защото явленията се определят от наклона на орбитата на дадената планета спрямо еклиптиката, както и от наклона и ориентацията на лунната орбита. Ориентацията на орбитата на Луната също не е постоянна и бавно се променя във времето, което допълнително усложнява прогнозите за такива явления. Освен това, географската ширина на наблюдателя играе съществена роля. Според физика, тази ширина и свързаният с нея паралакс са факторите, които определят дали закриването ще бъде видимо от дадено място или ще изглежда като просто сближаване на планетата с Луната.

Условия за наблюдение на явлението

По време на окултацията на Сатурн на 21 август, Луната ще бъде с осветен диск на 97% (1,4 дни след пълнолуние) и ще има ъглов диаметър от 33′ 21″. Планетата Сатурн, която ще бъде закрита от осветената страна на Луната, ще има яркост от 0,7 магнитуда и ъглов диаметър от 19,1 секунди. Въпреки че Сатурн е една от най-ярките планети, дневната светлина, която вече ще е настъпила по време на явлението, може да затрудни наблюденията. Това прави използването на бинокли или малки телескопи необходимо за по-детайлно проследяване на окултацията.

Съвети за успешно наблюдение

За любителите астрономи, които желаят да наблюдават и заснемат това явление, Пенчо Маркишки препоръчва използването на специални светофилтри. Оранжевите или червените филтри могат значително да подобрят видимостта, като намалят синьото сияние на небето, което възниква по време на дневната светлина. Ако наличният светофилтър е с малък диаметър, той може да бъде поставен зад окуляра на телескопа, за да осигури по-ясно изображение.

Прогнозни часове за окултацията на Сатурн

Според изчисленията на Маркишки, за наблюдателите в София, закриването на пръстеновидната планета Сатурн ще започне около 06:42:12 часа на 21 август. По това време Луната ще се намира на височина от 16,5 градуса над югозападния хоризонт. Слънцето ще изгрее в 06:40 часа, което означава, че ще има само няколко минути за наблюдение на окултацията преди дневната светлина да засегне видимостта. Луната ще залезе в 08:26 часа.

За наблюдателите в град Варна, явлението ще започне малко по-късно – около 06:44:42 часа. Луната ще бъде разположена на височина от 13 градуса над югозападния хоризонт. Във Варна Слънцето ще изгрее малко по-рано – в 06:21 часа, а Луната ще залезе в 08:06 часа. Това дава на астрономите на морския бряг също ограничено време за наблюдение на явлението.

Рядка възможност за астрономите в България

Явления като закриването на планета от Луната са рядкост и предоставят уникална възможност за астрономическо наблюдение и фотографиране. Въпреки предизвикателствата, свързани с дневната светлина, любителите на астрономията ще имат шанс да станат свидетели на този уникален спектакъл. Освен с научната си стойност, окултациите предлагат и визуално въздействие, което впечатлява както професионалисти, така и аматьори в областта на астрономията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    88
    "На сутринта на 21 август 2023 година в България ще може да се наблюдава едно рядко астрономическо явление – Луната ще закрие планетата Сатурн". Браво, Дилянке!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари