Урсула Фон дер Лайен избра ключовите фигури в състава на новата ЕК

0
Ключови постове в Европейската комисия за Италия, Франция и Испания
Ключови постове в Европейската комисия за Италия, Франция и Испания Снимка: AP / БТА

Ключови постове в Европейската комисия за Италия, Франция и Испания

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен вече е съставила по-голямата част от своя нов екип. Според информация на германския вестник "Велт", ключовият пост на заместник-председател по икономическите въпроси ще бъде поверен на кандидат от италианската десница.

След като си осигури втори мандат начело на Комисията през юли, Фон дер Лайен ще представи своя екип след изтичането на крайния срок на 6 септември.

Рафаеле Фито, представител на партия „Италиански братя“ и настоящ министър по европейските въпроси в Италия, вероятно ще поеме ролята на заместник-председател с отговорност за икономиката и възстановяването след пандемията. Той ще отговаря за управлението на многомилиардния фонд на ЕС за възстановяване.

Сред другите ключови фигури, които ще заемат постове на заместник-председатели в новия състав на Комисията, се очаква да бъде Валдис Домбровскис от Латвия, който в момента е начело на търговската политика на ЕС. Той ще се занимава с разширяването на ЕС и възстановяването на Украйна.

Французинът Тиери Бретон, настоящ комисар по вътрешния пазар, ще поеме ресора индустрия и стратегическа автономия, докато испанският министър на околната среда Тереса Рибера ще бъде отговорна за новия „преходен“ ресор, обхващащ екологични и цифрови въпроси.

Кая Калас, номинирана за ръководител на външната политика на ЕС, също ще бъде заместник-председател в 26-членния екип на Фон дер Лайен.

България предложи двама кандидати за еврокомисар - Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС и Юлиян Попов от ПП-ДБ.

Словакът Марош Шефчович, настоящ изпълнителен вицепрезидент, ще запази поста си като комисар по междуинституционалните въпроси, а чешкият министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела ще отговаря за енергетиката. Полският посланик в ЕС Пьотр Серафин ще поеме бюджетните въпроси.

Заместник-главният говорител на Европейската комисия Ариана Подеста заяви, че Фон дер Лайен се стреми към равновесие между половете в новия състав на комисарите и за тази цел поддържа постоянен диалог с лидерите на държавите членки.

След като съставът на Комисията бъде обявен, кандидатите ще преминат през изслушвания в Европейския парламент през септември и октомври.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    7
    Горд лайНАТОвец
    Здравейте,аз съм бесарабският куросмук мартинчо и отново ще ви залея с лъжливи новини и лайняни фейкове. Какво всъщност исках да кажа: След началото на бандеронацистката диктатура в Украйна, когато стана ясно, че повече не може да бъде удържан позитивният образ на Украйна като спасител от нацизма и на Зеленски като "миротворец", основните линии на хибридната пропаганда бяха изместени към релативизиране на отговорността, чрез "поделянето" ѝ между двете воюващи страни, към намаляване на солидарността с хохълския народ, дискредитиране на "колективния Запад" и по-специално на САЩ, чрез засилване на образа им на "световен жандарм". Всички те намират сериозен отзвук в общественото мнение и поляризират обществото, посочват социалните учени. От 2017 г. до 2024 г. одобрението към лайНАТО спада от 28 на 20% основно сред маргинализирани слоеве на обществото като джендъри,неграмотни цигани и грантаджии
  • 0
    6
    Горд НАТОвец
    След началото на руската агресия в Украйна, когато стана ясно, че повече не може да бъде удържан позитивният образ на Русия като спасител от нацизма и на Путин като "миротворец", основните линии на хибридната пропаганда бяха изместени към релативизиране на отговорността, чрез "поделянето" ѝ между двете воюващи страни, към намаляване на солидарността с украинския народ, дискредитиране на "колективния Запад" и по-специално на САЩ, чрез засилване на образа им на "световен жандарм". Всички те намират сериозен отзвук в общественото мнение и поляризират обществото, посочват социалните учени. От 2017 г. до 2024 г. одобрението към НАТО нараства от 28 на 40%.
  • -1
    5
    Мухахахахаха
    Тъпият бесарабски хуйосмук пак си поства някакви измишльотини дето са се родили в изпърдяното му гладко мозъче мухахахахаха
  • -1
    4
    Горд ЕвроГеец
    Здравейте,аз съм бесарабският третополов куросмук мартинчо и това което исках да кажа всъщност е: Добре е, че България е част от НАТО и ЕС, защото навън е страшно- особено в УСрайна! "Идея набира сила в УСрайна: Да се забранят чуждестранните филми" "Хохълската младеж трябва да бъде защитена от ценностите на Запада, казва киевската нашмъркана маймуна Куролап Зеленски пред руското издание РБК. Той смята, че освен всичко друго би било правилно да се установи държавна забрана за чуждестранното кино. "Трябва да защитим младото поколение от злото, което се опитват да ни насадят днес. Ние не се нуждаем от тези западни ценности", подчерта куролап зеленски, добавяйки, че УСрайна има своя собствена култура и тя "не е идентична" с културата на Европа. Министърът говори и за успехите на чеченското кино, като отбеляза, че в републиката се снимат различни филми и дори са спечелили субсидия от Президентския фонд за културни инициативи. В бъдеще Чечения планира да засили сътрудничеството в тази област с Турция. "Имаме много талантливи актьори, които играят и в турски сериали. Мисля, че ще развием тази посока. Има огромна подкрепа в лицето на (лидера на Чечения) Рамзан Ахматович (Кадиров)“, заключи Ибрахимов."
  • 1
    3
    Горд Европеец
    Добре е, че България е част от НАТО и ЕС, защото навън е страшно- особено в пРоссия! "Идея набира сила в Русия: Да се забранят чуждестранните филми" "Руската младеж трябва да бъде защитена от ценностите на Запада, казва чеченският министър на културата Иса Ибрахимов пред руското издание РБК. Той смята, че освен всичко друго би било правилно да се установи държавна забрана за чуждестранното кино. "Трябва да защитим младото поколение от злото, което се опитват да ни насадят днес. Ние не се нуждаем от тези западни ценности", подчерта Ибрахимов, добавяйки, че Русия има своя собствена култура и тя "не е идентична" с културата на Европа. Министърът говори и за успехите на чеченското кино, като отбеляза, че в републиката се снимат различни филми и дори са спечелили субсидия от Президентския фонд за културни инициативи. В бъдеще Чечения планира да засили сътрудничеството в тази област с Турция. "Имаме много талантливи актьори, които играят и в турски сериали. Мисля, че ще развием тази посока. Има огромна подкрепа в лицето на (лидера на Чечения) Рамзан Ахматович (Кадиров)“, заключи Ибрахимов."
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари