Урсула Фон дер Лайен: ЕС ще отпусне на Украйна заем от 35 милиарда евро

2
Замразени руски активи финансират новата помощ
Замразени руски активи финансират новата помощ Снимка: БТА / Christoph Soeder / dpa / European Newsroom

Замразени руски активи финансират новата помощ

Европейският съюз предприема решителни стъпки за подпомагане на Украйна в условията на продължаващата война. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви амбициозен план за отпускане на заем от 35 милиарда евро на страната по време на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски в Киев.

Тази значителна финансова помощ е част от по-мащабна инициатива на страните от Г-7 за подкрепа на украинската икономика и отбранителни способности. След руската инвазия в Украйна, западните държави замразиха руски финансови активи на стойност 300 милиарда долара, които продължават да генерират съществени лихвени приходи.

През май 2024 година страните-членки на Европейския съюз постигнаха споразумение за разпределение на тези печалби. Деветдесет процента от средствата ще бъдат насочени към фонд за военна подкрепа на Украйна, докато останалите десет процента ще се използват за други форми на подпомагане на Киев.

Преди посещението си в украинската столица, Фон дер Лайен оповести и допълнителен пакет от помощ за Украйна в размер на 160 милиона евро. От тази сума, 100 милиона евро, осигурени от конфискувани руски активи, ще бъдат инвестирани в ремонт на електроцентрали и подобряване на възобновяемите енергийни източници. Очаква се тези инвестиции да доведат до увеличаване на енергийния капацитет с 2,5 гигавата.

Президентът Володимир Зеленски разкри плановете за използване на средствата от европейския заем. Той заяви: "Тези 35 милиарда евро ще бъдат насочени към укрепване на нашата въздушна отбрана, подобряване на енергийната ни инфраструктура и закупуване на необходимите боеприпаси."

Украинският лидер също така сподели информация за разработения план за победа във войната, който ще бъде представен по време на предстоящото му посещение във Вашингтон следващата седмица. Зеленски подчерта необходимостта от бързи решения и действия от страна на съюзниците, особено от американския президент Джо Байдън.

Реакцията на Русия не закъсня. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова остро разкритикува решението на Европейския съюз за използване на замразените руски активи в подкрепа на Украйна. Освен това, тя отправи предупреждение за наличието на информация относно украински военни маневри по границата с Беларус, заявявайки готовността на Русия да защити Минск при необходимост.

Междувременно, руското военно командване съобщи за напредък на фронта, твърдейки че са овладели още две села в украинската Донецка област през изминалата седмица - Георгиевка и Желаное Первое.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    7
    До 1
    Кога беше това,февруари 2022г ли,приключването на Украйна де,че толкова време мина.
  • 2
    6
    До 5
    Русофилите са "матросовци",ще умре за идола си,дори и на инат....
  • 2
    5
    Българин
    Преди това ще бъде напънена твоята куха кратуна с олово, мършо русофилистична! Понял?
  • 2
    4
    Мухахаха
    До Имбецил(1) Вече 3 години я "прикючвате" Украйна бе руски дебили. На руските кретени, все някой друг им е виновен - Украйна, Запада, САЩ, ЕС, НАТО, все някой обгражда коичната им, наподобяваща държава, все някой се готви да ги напада. Арабите и те имат петрол, но парите от петрола за съвсем различни неща харчат, само руските олигофрени се запасяват с ракети и други безаналогови оръжия.
  • 0
    3
    рашън вилидж бойс
    ам когда ще му пуснете на ето малчик оловото в голова блят?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари