Уредник от Исторически музей - Русе участва в преброяването на белия щъркел

0
Венцеслав Петков, заедно с екип от доброволци, обикаля всички щъркелови гнезда в Русенския регион
Венцеслав Петков, заедно с екип от доброволци, обикаля всички щъркелови гнезда в Русенския регион Снимка: Регионален исторически музей - Русе

Венцеслав Петков, заедно с екип от доброволци, обикаля всички щъркелови гнезда в Русенския регион

Международно преброяване на белия щъркел стартира в България.

В периода от юни до юли тази година, България е домакин на международното преброяване на белия щъркел, събитие, което се провежда на всеки десет години в над 40 страни по света. Преброяването, което се случва за осми път, се координира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) с основен партньор Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).

Преброяването в Русе

В Русе, представител на Регионалния исторически музей – Русе, уредникът от отдел „Природа“ Венцеслав Петков, играе ключова роля в преброяването. Той, заедно с екип от доброволци, обикаля всички щъркелови гнезда в региона, за да описва възрастните птици и техните малки. Екипът събира информация за местоположението на гнездата, включително незаети и застрашени гнезда, които впоследствие ще бъдат обезопасени с финансовата подкрепа на заинтересованите институции.

Заплахи и значимост на преброяването

Основната цел на преброяването е не само да установи броя на птиците, но и да идентифицира заплахите за тяхното съществуване. През годините са констатирани множество заплахи, включително индустриализацията, монокултурността и химизацията в селското стопанство, както и изчезването на влажните зони, където щъркелите най-често намират храна. Опасните електрически стълбове също представляват сериозна опасност за птиците.

Щъркелът е птица, която живее в близост до хората и е чувствителен индикатор за състоянието на околната среда. Неговото състояние може да даде важна информация за екологичните промени и за нуждата от природозащитни мерки.

История и значимост на инициативата

Първото преброяване на белия щъркел е организирано през 1934 година по инициатива на Германия. България се включва в инициативата през 70-те години на миналия век. Организатор на преброяването е BirdLife International, а БДЗП координира събитието за България.

Европа е основният гнездови ареал на белия щъркел, а през България, по-конкретно над Странджа и по бреговата ивица на Черно море, преминава един от главните миграционни маршрути на птиците от Европа към Африка – Via Pontica. От средата на месец август до средата на месец септември по този маршрут се наблюдава преминаването на над 80% от популацията на белия щъркел в Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари