Ураганът "Оскар" удари Бахамските острови

1
Очаква се природното бедствие да се придвижи към Куба
Очаква се природното бедствие да се придвижи към Куба

Очаква се природното бедствие да се придвижи към Куба

Националният център по ураганите на САЩ съобщи, че ураганът "Оскар" е достигнал сушата на островите Инагуа в Бахамския архипелаг. Очаква се природното бедствие да се придвижи към Куба, като вероятно ще засегне провинциите Гуантанамо или Олгин още през следобедните часове.

Текущо положение и прогнози

В момента "Оскар" се намира на приблизително 241 километра източно-североизточно от Гуантанамо. Ветровете, съпътстващи урагана, достигат максимална скорост от 130 километра в час. Специалистите от Националния център по ураганите предвиждат, че силата на "Оскар" ще намалее след достигането на североизточния бряг на Куба.

Въпреки очакваното отслабване, метеоролозите предупреждават, че "Оскар" може да предизвика тропическа буря, когато се придвижи на север от Куба утре вечер и премине през централните Бахамски острови във вторник.

Въздействие върху региона

Приближаването на "Оскар" към сушата съвпада с усилията на Куба да възстанови електрозахранването си след най-тежката криза с прекъсвания на тока от години насам. Това поставя допълнителни предизвикателства пред властите и жителите на острова.

Предупреждения и мерки за безопасност

Правителството на Бахамските острови е променило предупреждението си за ураган за островите Търкс и Кайкос на предупреждение за тропическа буря. Въпреки това, предупрежденията за ураган остават в сила за югоизточните Бахамски острови, както и за северното крайбрежие на кубинските провинции Олгин, Гуантанамо и Тунас.

Формиране и развитие на урагана

Ураганът "Оскар" се е формирал вчера край бреговете на Бахамите и през нощта е преминал покрай островите Търкс и Кайкос на юг. Филип Пейпин от Националния център за ураганите сподели, че трансформацията на "Оскар" в ураган е била донякъде неочаквана.

Други метеорологични явления в региона

Успоредно с развитието на "Оскар", тропическата буря "Надин" се е формирала край южното карибско крайбрежие на Мексико. Тя донесе проливни дъждове и създаде условия за тропическа буря в части от Белиз и полуостров Юкатан.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари