Ураганът "Хелън" взе най-малко 56 жертви в САЩ

0
Милиони хора са без ток, а други загубиха напълно домовете си
Милиони хора са без ток, а други загубиха напълно домовете си Снимка: Facebook / Reed Timmer Extreme Meteorologist

Милиони хора са без ток, а други загубиха напълно домовете си

Най-малко 56 загинали, милиони хора без електричество и множество домове под вода – това е трагичният резултат от преминаването на урагана "Хелън" през югоизточната част на Съединените щати. Стотици хора са блокирани в домовете си или се намират без подслон, докато спасителните екипи продължават да работят неуморно по разчистването на щетите и извеждането на бедстващите.

В градчето Стайнхачи, Флорида, разположено в отдалечената местност "Биг Бенд", Джаналия Ингланд, жителка на района, споделя за огромното количество хора, останали без дом. "Не съм виждала толкова много хора без подслон, колкото виждам сега," казва пред AP тя. В отговор на бедствието, Ингланд организира кампания за дарения, с които да помогне на съседите си. Мнозина от тях не могат да получат застрахователни обезщетения за разрушените си домове.

Разрушителната сила на "Хелън"

Ураганът достигна бреговете на САЩ в района "Биг Бенд" като ураган от четвърта категория, със скорост на ветровете от 225 километра в час. След като удари Флорида, "Хелън" продължи пътя си през Джорджия, където губернаторът на щата Брайън Кемп описа ситуацията като "все едно е паднала бомба." Впечатляващи разрушения могат да се видят в целия регион, включително срутени домове и магистрали, покрити с отломки.

Макар бурята да отслабна при преминаването през Джорджия, тя продължи своя ход към Северна и Южна Каролина и Тенеси, предизвиквайки проливни дъждове и наводнения, които накараха реки да излязат от коритата си, а язовири да бъдат заплашени от преливане.

Спасителни акции в Северна Каролина и Тенеси

Една от най-драматичните спасителни акции се разигра в окръг Юникой, в източната част на Тенеси. Там десетки пациенти и медици бяха евакуирани с хеликоптер от покрива на болница, която бе почти изцяло наводнена. В същото време спасителни екипи в Северна Каролина се борят с наводнения в град Ашвил, където част от града остана под вода.

Окръжният шериф Куентин Милър коментира ситуацията като извънредна и добави, че местните власти не са били подготвени за толкова сериозно бедствие. Джанета Барфилд, пътуваща медицинска сестра, едва успяла да избегне трагедията, след като колата ѝ била блокирана от придошлите води. "Всичко се случи толкова бързо. Бях ужасена," сподели тя.

Мобилните мрежи в района са силно увредени, което затруднява координацията на спасителните екипи и комуникацията с роднини на изчезнали хора. Директорът на местната служба за бърза помощ отказа да разкрие броя на загиналите в окръга, докато не бъдат уведомени техните семейства.

Наводненията продължават, жителите на Северна Каролина са изолирани

Западната част на Северна Каролина е напълно изолирана от останалата част на страната, след като свлачища и наводнения наложиха затварянето на основни пътни артерии, включително Междущатска магистрала 40. Валежите в региона достигнаха до 60 сантиметра, а наводненията са най-големите, регистрирани за последните 100 години. Губернаторът на щата Рой Купър определи ситуацията като "катастрофална."

Стихията продължава да причинява щети, като Националният център по ураганите съобщи, че постропическият циклон, който е останал от урагана "Хелън", ще премине през Долината на Тенеси.

Междувременно спасителни екипи от 19 щата са изпратени в помощ на засегнатите райони, докато жителите на Северна Каролина и Тенеси чакат с нетърпение новини за близките си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари