Управителят на БНБ: Необходимо е спешно дисциплиниране на бюджета

0
Димитър Радев: Бюджет 2024 ще покаже дали вървим към еврото
Димитър Радев: Бюджет 2024 ще покаже дали вървим към еврото Снимка: БГНЕС

Димитър Радев: Бюджет 2024 ще покаже дали вървим към еврото

Гуверньорът на Българската народна банка (БНБ) и Управител за България в Международния валутен фонд (МВФ) Димитър Радев заяви позицията си относно фискалната политика на страната по време на годишните срещи на Световната банка и МВФ във Вашингтон.

"Необходимо е спешно дисциплиниране на бюджета и като процес, и като съдържание. Бюджетът за следващата година ще бъде индикатор дали вървим в правилната посока", посочи Радев в интервю за Българската телеграфна агенция.

Рискове при отлагане на еврото

По отношение на присъединяването към еврозоната, управителят на БНБ подчерта важността на разумната макроикономическа политика и спешното дисциплиниране на фискалната позиция. "При хлабав бюджет с хронични дефицити това са милиарди, които в крайна сметка бизнесът и домакинствата ще трябва да платят", предупреди той.

Прогнози за икономическия растеж

Относно ревизираната прогноза на МВФ за растежа на българската икономика до 2,3 на сто, Радев отбеляза, че няма съществена разлика между нея и по-ранната прогноза на БНБ. "На фона на вътрешните и външните предизвикателства растеж над 2 процента на БВП може да се разглежда като сравнително положително развитие", коментира той.

Нови мерки в банковия сектор

Във връзка с новите задължителни лимити за ипотечно кредитиране, гуверньорът поясни, че целта не е да се затрудни кредитирането, а да се създаде надеждна рамка за управление на потенциалните рискове в банковата система.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари