УМБАЛ "Канев" инвестира 4 милиона лева в модернизация

0

Болницата въвежда иновативни методи за лечение с изкуствен интелект

Университетска многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Канев" в Русе продължава да се утвърждава като водещо здравно заведение в Северна България, благодарение на мащабни инвестиции и модернизация. През последните две години болницата е вложила близо 4 милиона лева собствени средства в обновяване на по-голямата част от отделенията си и операционния блок.

Тази информация бе споделена от директора на лечебното заведение Иван Иванов по време на среща с областния управител на Русе Драгомир Драганов. Последният изрази своето удовлетворение от развитието на болницата, определяйки я като пример за добро здравеопазване в страната.

"УМБАЛ Канев е лечебно заведение, което има добър мениджмънт и следва едни от най-съвременните методи за лечение", заяви Драганов по време на посещението си.

Областният управител имаше възможност да се запознае отблизо с новата хибридна операционна, която е оборудвана с най-съвременна апаратура. Това е само част от мащабната инвестиционна програма на болницата - през последните четири години УМБАЛ "Канев" е вложила над 8 милиона лева в закупуването на високотехнологично оборудване.

Едно от най-впечатляващите нововъведения е използването на изкуствен интелект и триизмерен биопринтер за лечение на големи рани. Първата подобна интервенция в Северна България бе извършена наскоро от екип на отделението по съдова хирургия, ръководен от доктор Стоян Генадиев, в сътрудничество с пластичния хирург доктор Станимир Георгиев от отделението по хирургия.

Друго важно технологично постижение е придобиването на интелигентен ендоскопски модул, базиран на изкуствен интелект. Тази иновативна система позволява на лекарите да визуализират вътрешността на органите в реално време и да използват изкуствен интелект за автоматично разпознаване на аномалии като тумори, полипи и възпаления. Това значително повишава точността и ефективността на хирургичните интервенции и диагностиката.

Плановете за развитие на УМБАЛ "Канев" не спират дотук. За периода 2025-2026 година ръководството на болницата планира да инвестира допълнителни 4 милиона лева за обновяване на останалата част от отделенията. Освен това, във всички реновирани отделения са закупени антидекубитални дюшеци за по-голям комфорт на пациентите.

Областният управител Драганов се запозна и с проекта за изграждане на хеликоптерна площадка към болницата, което ще подобри достъпа до спешна медицинска помощ за жителите на региона.

Важно е да се отбележи, че всички тези инвестиции са направени със собствени средства на лечебното заведение. През последните години УМБАЛ "Канев" отчита положителен счетоводен баланс, което позволява реализирането на тези мащабни проекти за модернизация.

Въпреки постигнатия напредък, болницата се изправя пред предизвикателството на нарастващия брой пациенти от Северна България. Това показва нуждата от продължаващи инвестиции в здравеопазването в региона и важната роля, която УМБАЛ "Канев" играе в осигуряването на качествено медицинско обслужване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Трез
    Двама лекари
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари