Умъртвяват над 11 000 птици в Стряма

0
БАБХ констатира огнище на птичи грип в птицевъдна ферма в селото
БАБХ констатира огнище на птичи грип в птицевъдна ферма в селото

БАБХ констатира огнище на птичи грип в птицевъдна ферма в селото

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) регистрира огнище на птичи грип в птицевъдна ферма, разположена в село Стряма, община Раковски. Фермата отглежда значителен брой диви птици, включително 6 842 фазана, 375 американски пуйки и 3 750 яребици, съобщи БГНЕС.

За предотвратяване на разпространението на вируса, около засегнатия обект са наложени предпазни мерки. Оформена е 3-километрова зона за предпазване, както и 10-километрова наблюдавана зона, в която се следи за евентуални нови случаи на заразяване. Основната цел на тези мерки е да ограничат заболяването и да не допуснат по-нататъшното му разпространение.

В тази връзка БАБХ предприема действия за хуманно умъртвяване на всички заразени и контактни птици в стопанството. Процедурите се извършват с цел предпазване на останалите животновъдни обекти в региона и предотвратяване на по-мащабна епидемия.

Освен това, екипите на БАБХ провеждат епизоотично разследване. Проучват се всички движения на домашни и други птици, транспортирани продукти, странични животински продукти, фураж за птици и транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта. Това изследване има за цел да установи евентуални други източници на заразата и да предотврати нови огнища.

Въпреки че Инфлуенцата по птиците е сериозно заболяване за птиците, БАБХ подчертава, че няма риск за човешкото здраве при консумация на месо и продукти, добити от птици в обекти с регистрирани огнища на заболяването. Агентите уверяват, че се предприемат всички необходими мерки за гарантиране на безопасността на продукцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    123
    100% птичарят не е човек на мафията или "пилето" и сега го гърбят през институциите. Ама във фермата за норки на "пилето" не ги пускат да влизат.
  • 2
    3
    АЗ от РуСе
    Тез не спряха със средновековните методи. Трябва да има метод за лечение на тез птици...
  • 2
    2
    До № 1
    А такива като теб кога, защото едва ли има някаква полза о такива паразити акто теб? Котките поне ловят мишки и без тях ще изгризат всичко, но у теб от къде акъл.
  • -4
    1
    боби
    А бездомните котки кога,че замърсяват,а не плащат такса смет
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари