Угасиха пожара в Запорожката ядрена централа

0
Черен дим се издигаше над Запорожката ядрена централа в Енергодар
Черен дим се издигаше над Запорожката ядрена централа в Енергодар Снимка: Канцеларията на украинския президент чрез АП

Инцидентът, който предизвика нова вълна на напрежение между Киев и Москва, се случи в една от охладителните кули на централата

Пожарът, избухнал в контролираната от Русия Запорожка ядрена централа в Украйна, е бил успешно загасен, съобщават световните агенции, като се позовават на изявление от руския ядрен оператор "Росатом".

Инцидентът, който предизвика нова вълна на напрежение между Киев и Москва, се случи в една от охладителните кули на централата, която според "Енергоатом" е била сериозно повредена, както и част от друго оборудване.

Въпреки нанесените щети, "Росатом" уточни, че охладителната кула не е била действаща към момента на пожара, което успокоява опасенията за потенциална заплаха за ядрената безопасност. Според руския оператор, няма непосредствена опасност за безопасността на централата.

На фона на инцидента, руският президент Владимир Путин нареди засилване на мерките за бдителност и охрана на стратегически обекти, включително и на Запорожката ядрена централа. По данни на ТАСС, губернаторът на Запорожка област, назначен от руските власти, Евгений Балицки, потвърди, че мерките за сигурност в региона са увеличени.

Пожарът в стратегическия обект отново предизвика размяна на остри обвинения между Русия и Украйна. Украинските представители твърдят, че руският военен контингент, контролиращ централата, умишлено е предизвикал пожара в охладителната кула. Според тях, това е било акт на провокация или целенасочен опит за създаване на паника сред местното население.

От своя страна, Русия отхвърли тези обвинения и заяви, че пожарът е бил резултат от украинска атака с дрон, насочена към обекта. Тази версия обаче беше поставена под въпрос от различни международни наблюдатели.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че нейните експерти на място не са получили сигнал за опасност за ядрената сигурност по време на пожара. В изявление на украинския президент Володимир Зеленски беше потвърдено, че няма повишение на радиационния фон в района, което потвърждава уверенията на МААЕ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    4
    Мухахахахаха
    Бандеронацистката измет се провали и при Курск - вече са изтласкани почти изцяло,дори са оставили поредният брой трофейна лайНАТОвска техника в плен мухахахаха
  • 4
    3
    Фък дъ УКР
    Това е прекрасна новина - поредният терористичен опит на бандеронацистите беше пресечен! Иначе Сменяйте гривните за монголски тугрици докато можете.....хахаха хохълски дебили...УСраинские пидирасъй не сдаются в плен....хахах... бандеронацистките копелдаци никога не са долюбвали гривните, когато става въпрос за собствените им джобове-справка Асан Ококореното Василев-"опуленото ПеПераст". ДеБил-ПеПерастките отпадъци, винаги препоръчват и хвалят гривните за пред останалите.
  • 1
    2
    Фък дъ РФ
    Русофилистичните копелдаци никога не са долюбвали рублите, когато става въпрос за собствените им джобове-справка кЪстадин кЪстадинов-"мургавото фаше". Русофилистичните отпадъци, винаги препоръчват и хвалят рублите за пред останалите.
  • -2
    1
    Ф16
    Сменяйте рублите за гривни докато можете.....хахаха руски дебили...Руские не сдаются в плен....хахах
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Русенец
    Преди две-три седмици по улица Чипровци, близо до училището , падна високо изсъхнало дърво през деня и , слава Богу, не...
  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...