Удължават срока за подмяна на отоплителни уреди в Русе

1
Програмата обхваща и околните населени места
Програмата обхваща и околните населени места Снимка: Община Русе

Програмата обхваща и околните населени места

Жителите на Русе и околностите получават допълнително време за участие в програмата за подобряване качеството на въздуха. Крайният срок за кандидатстване по Основната фаза на интегрирания проект "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" - LIFE-IP CLEAN AIR се удължава до изчерпване на финансовия ресурс, но не по-късно от 31 януари 2025 година.

Проектът, финансиран по Програма "LIFE" на Европейския съюз, цели да стимулира прехода към по-екологични форми на отопление. Той предоставя безвъзмездна финансова помощ за набор от дейности, включително закупуване и монтаж на нови отоплителни уреди, обучение за тяхната експлоатация, както и гаранционно обслужване за период от пет години.

Обхватът на програмата включва не само град Русе, но и град Мартен, кварталите "Средна Кула", "Долапите", "ДЗС" и "Образцов чифлик", както и селата Николово и Басарбово. Това разширение на географския обхват дава възможност на повече домакинства да се възползват от предимствата на проекта.

За да бъдат допустими за участие, кандидатите трябва да отговарят на няколко ключови критерия. На първо място, те трябва да са собственици или съсобственици на жилище, което в момента се отоплява с уреди, работещи на дърва и/или въглища. Също така, жилището трябва да се намира в рамките на определения териториален обхват.

Проектът предвижда цялостно обслужване на бенефициентите, като освен доставката и монтажа на новото оборудване, се включва и еднократна профилактика през първата година след инсталацията. Това осигурява не само непосредствена подкрепа, но и дългосрочна грижа за ефективността на новите отоплителни системи.

Удължаването на срока за кандидатстване дава възможност на повече домакинства да обмислят участието си и да подготвят необходимата документация. Това решение отразява стремежа на общинските власти да осигурят максимално широко участие в инициативата, която има потенциала значително да подобри качеството на въздуха в региона.

Интегрираният подход на проекта, комбиниращ финансова подкрепа с обучение и дългосрочно обслужване, създава предпоставки за устойчива промяна в начина, по който домакинствата в Русе и околностите се отопляват. Това не само ще допринесе за по-чиста околна среда, но и ще повиши енергийната ефективност на жилищата, водейки до потенциални икономии за участващите домакинства в дългосрочен план.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари