Училищни директори алармират за недостиг на учители по математика и физика

0
Тенденцията е от последните 3-4 години
Тенденцията е от последните 3-4 години Снимка: БГНЕС

Тенденцията е от последните 3-4 години

Недостигът на учители по математика и физика в българските училища се задълбочава с всяка изминала година, алармират директори. Тенденцията, която се наблюдава през последните 3-4 години, засяга и преподаватели по химия и биология. Този проблем е на път да се превърне в сериозна криза, ако държавата не предприеме необходимите мерки, твърдят специалисти в сферата на образованието.

Ситуацията става все по-критична

Диян Стаматов, директор на 119 Средно училище в София и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета на България, заяви, че училищата са ограничени в своите възможности да се справят с този дефицит. „Това, което може да направи училището, е твърде малко. Може да промени заплатата за малко, да я повиши, когато има дефицит на специалисти, и толкова. Всичко останало обаче е в ръцете на държавата.“

Стаматов подчерта пред БНР, че държавата е тази, която трябва да предприеме по-сериозни стъпки, за да осигури социални възможности за бъдещите учители по математика и физика. „Тя може да направи по-сериозните стъпки, да осигури социални възможности за тези хора, които биха се записали да учат специалност '"Математика'" и "Физика" и учители по математика и физика - по-високи стипендии, безплатни общежития, възможности за различни европейски програми за обмен още когато са в първи и втори курс.“

Държавата трябва да вземе непопулярни мерки

Според Стаматов, за да бъде разрешен проблемът, са нужни коренно различни мерки от тези, които са прилагани до момента. Той смята, че държавата трябва да осигури много повече социални придобивки за завършващите учители, за да се предотврати задълбочаването на дефицита. „Възможности за много повече социални придобивки, след като приключат своето обучение, защото този дефицит от кадри по математика и физика, той няма да се разреши за година-две, а по-скоро ще се задълбочи и тук държавата трябва да използва непопулярни, коренно различни мерки, от тези, които до момента са били.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Ok
    Лично познавам новозавършили учители по математика, които не ги вземат защото нямат стаж. Махнете този стаж и дайте на хората да преподават, иначе ще трупат стаж като касиер или сервитьор.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари