Училището, което промени образованието в Североизточна България

2

103 години професионално техническо образование в Русе

В деня 23 октомври 1921 година град Русе поставя началото на професионалното техническо образование в Североизточна България. Механо-техническото училище отваря врати по инициатива на видния русенски банкер Атанас Буров и Русенската търговско-индустриална камара, превръщайки се в третото подобно учебно заведение в страната.

Първи стъпки в казармените помещения

В началните си години училището функционира в сградите и работилниците на Дунавския флот. Седем години по-късно, на 28 октомври 1928 година, учебното заведение се сдобива със собствена сграда, чието откриване е отбелязано с мащабно тържество.

Строги критерии за прием

През първата учебна година училището приема 160 ученици при ясно определени условия:

  • Възрастова граница между 14 и 18 години
  • Завършено прогимназиално образование
  • Отлично физическо състояние
  • Задължителна ваксинация
  • Българско гражданство Годишната такса за обучение е определена на 100 лева.

Първи успехи

Под ръководството на първия директор инженер Георги Ненов, възпитаник на престижното инженерно училище в Кронщад, учениците започват да показват своите умения още през 1925 година на изложение в София. В следващите години те печелят множество отличия на различни професионални форуми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Защо Ленчето не прави нищо днес?
- Тя замества шефа тази седмица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари