Ученички от МГ „Баба Тонка“ се отличиха на форума „Арнаудови срещи. Пътят към познанието“

1

Те спечелиха плакет на Регионална библиотека „Любен Каравелов“, грамота и ваучер за книги за техния доклад „С България в сърцето. Фридрих Грюнангер (1856-1929)“

Габриела Петкова и Велина Фурнаджиева от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в град Пловдив бяха отличени с Големия приз на журито за най-добър младежки изследователски проект в областта на хуманитарните науки на Пети национален младежки форумАрнаудови срещи. Пътят към познанието“ 2024. Форумът приключи в събота, 22 юни, като наградите бяха връчени за тяхната разработка „Пловдив и 19-майците 1934 г.“. Победителките получиха грамота и знака на форума.

Сред отличените бяха и Виктория Великова, Галена Станчева и Преслава Добрева от Математическа гимназия „Баба Тонка“ в Русе, които спечелиха плакет на Регионална библиотека „Любен Каравелов“, грамота и ваучер за книги за техния доклад „С България в сърцето. Фридрих Грюнангер (1856-1929)“. Този проект бе фаворит на Регионалната библиотека с най-много използвана библиографска литература.

Наситена програма и многобройни участници

Форумът събра над 100 младежи, учители и млади специалисти от цялата страна в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в Русе. Участниците представиха 55 теми в шест хуманитарни направления. В културния афиш на форума се включиха презентации, театрални постановки и дискусии. Сред тях бе и презентацията на адвокат Боряна Робева-Стоянова „Ние и авторското право“, както и етюди от постановката „Направи го отново, Фауст!“ по „Фауст“ от Йохан Волфганг Гьоте, изпълнени от Театрална трупа „МАГИМ“ към МГ „Баба Тонка“ в Русе. Участниците взеха участие и в младежката дискусия „Науката, човекът и изкуственият интелект. А сега накъде?“ с водещ Джем Христов.

Допълнителни събития и изложби

За участниците бяха организирани разходка до Часовниковата кула и запознаване с Фонд „Акад. Михаил Арнаудов“. В рамките на форума имаше три изложби: „България - събития, традиции и личности“ с експонати от колекцията на русенеца Петър Михайлов, документалната изложба „Обект 889“, посветена на 70-годишнината от откриването на Дунав мост, и експозицията „Избрано“ с творби на 46 автори от Музея на фотографията в Казанлък.

Първо участие на младежи от Берковица и Карнобат

За първи път в „Арнаудови срещи“ участваха младежи от Берковица и Карнобат. От русенските училища силно присъствие отбелязаха ученици от МГ „Баба Тонка“, СУ „Христо Ботев“, СУЕЕ „Константин-Кирил Философ“, ПЧСУ „Леонардо да Винчи“ и НУИ „Проф. Веселин Стоянов“.

Награждаване и заключителни думи

Отличените участници бяха наградени от председателя на журито д-р Капка Иванова, директора на библиотеката Теодора Евтимова и Росица Гойчева - експерт по Български език и литература в Регионалното управление на образованието – Русе. Пети национален младежки форумАрнаудови срещи. Пътят към познанието“ 2024 се организира от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в партньорство с Регионално управление на образованието – Русе, като научен ръководител на форума бе д-р Капка Иванова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари