Ученичка спечели нов медал за България от Space Camp Turkiye

0
Ния Парушева е възпитаничка на СУ "Йордан Йовков" в София
Ния Парушева е възпитаничка на СУ "Йордан Йовков" в София Снимка: Център за творческо обучение

Ния Парушева е възпитаничка на СУ "Йордан Йовков" в София

Ния Парушева, ученичка от 26 СУ "Йордан Йовков" в София, отново донесе медал за България от престижния Space Camp Turkiye. Лагерът, който е създаден по модел на НАСА, се провежда в град Измир, Западна Турция, и привлича млади таланти от целия свят, фокусирайки се върху STEAM (наука, технологии, инженерство, изкуства и математика).

Интензивна програма и уникални възможности

Space Camp Turkiye предоставя интензивна програма, която включва практически дейности и работа в екип. Участниците имат възможността да използват различни тренажори и симулатори, които пресъздават реални космически мисии, осигурявайки незабравими изживявания и ценни умения. Лагерът разполага със съоръжения "Аврора" и "Дискавъри", както и няколко контролни зали и лаборатории, които обучават бъдещите космонавти.

Българско участие и успехи

Тази година 201 деца от България участваха в космическия лагер, като голяма част от тях бяха стипендианти. Ния Парушева спечели индивидуален медал за изключително представяне сред близо 200 участници от 5 държави. За да стигне до лагера, Ния получи 50% стипендия, която ѝ даде възможност да участва в този престижен лагер. Тя разказа пред Радио София, че интересът ѝ към космоса датира от ранните ѝ детски години, когато с баща си са взели първия телескоп и гледали звездите всяка вечер.

Вдъхновение и мотивация

На космическия лагер, в продължение на 7 дни, участниците следват графика на астронавтите в Международната космическа станция (МКС). Денят им протича в упражнения на симулаторите и лекции. Ния сподели, че лагерът е помогнал да утвърди мечтата ѝ да стане астронавт.

Програмата и реализацията

Програмата на Space Camp Turkiye е с конкурсна насоченост, където децата участват с есе или видео, представяйки се на български или английски език. Журито оценява не толкова знанието, колкото интереса и любопитството на участниците. Диляна Георгиева, програмен мениджър на Space Camp в Център за творческо обучение, отбеляза, че всяка година интересът към лагера расте, като все повече деца се включват в конкурса и получават възможност да заминат.

Личните интереси на Ния

Въпреки страстта си към космоса, Ния Парушева също така е решила да се обучава в училище за дизайн на детски играчки и сувенири, защото обича да твори. Тя отбелязва, че съчетава космоса с творчеството и има много интереси, които следва.

Бъдещи перспективи

Диляна Георгиева поясни, че децата, които преминават през програмата на лагера, често се насочват към техническите специалности и науки. От тази година, Софийският университет за първи път ще предлага магистърска програма по астробиология, което открива нови възможности за реализация на младите таланти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари