Учени: Жегата е причина за изчезването на хора в Гърция

0
Невиждана жега в Гърция доведе до смъртни случаи и изчезнали туристи
Невиждана жега в Гърция доведе до смъртни случаи и изчезнали туристи

Невиждана жега в Гърция доведе до смъртни случаи и изчезнали туристи

През юни в Гърция бе регистриран необичайно висок брой смъртни случаи и изчезнали туристи, което учените приписват на преждевременната ужасна жега от 40 градуса, която задушаваше страната през последните седмици.

Загинали и изчезнали туристи

Само преди седмица 67-годишен германски турист бе открит мъртъв на остров Крит, съобщи местната полиция. Мъжът, който бил на разходка сам, се обадил на жена си, за да каже, че се чувства много зле. Спасителна операция, включително с дронове, била веднага организирана, но тялото на туриста било намерено в каньона Трипити.

Това е само един от поредицата случаи, които в началото изглеждаха мистериозни, но всъщност по всичко личи, че са причинени единствено от непредпазливост. До вторник все още се издирваха две изчезнали французойки на възраст 73 и 64 години на остров Сикинос, както и 59-годишен американец, прекарващ ваканцията си на остров Аморгос.

Миналата седмица на остров Матраки в Йонийско море бе намерен мъртъв 55-годишен американец. Същата съдба сполетя и мъж от Нидерландия на егейския остров Самос.

Трагичната поредица започна на 9 юни с изчезването на известния британски телевизионен водещ доктор Майкъл Мозли, който бе открит бездиханен на остров Сими след четиридневна издирвателна операция със самолети, дронове и кораби. Мозли, изключително популярен в родината си със своите системи за бързо отслабване и диетично хранене, бе също излязъл на разходка сам в убийствените горещини. При аутопсията му не бе намерена никаква следа от насилие.

По последни данни общият брой на починалите и изчезналите чужденци в Гърция вече надхвърля 10, според вестник „Ню Йорк Таймс“.

Възможните причини за трагедиите

Полицейският говорител на Южния егейски регион Петрос Василакис заяви пред Ройтерс, че общото при всички случаи е, че хората са излизали да се разхождат, независимо от високите температури. Според учените случващото се в Гърция е предупредителен знак за въздействието на екстремната топлина върху тялото и особено върху мозъка, което потенциално причинява объркване, засяга способността на хората за вземане на решения и дори възприятието им за риск.

Изменението на климата подхранва по-дълги и по-тежки горещи вълни, като изследователите се опитват да разгадаят как мозъкът ще се справя с новите условия. Традиционно проучванията се фокусират върху въздействието на екстремната топлина върху мускулите, кожата, белите дробове и сърцето, но според професор Дамян Бейли от Университета на Южен Уелс, мозъкът е ключът към всичко. Той обяснява, че хипоталамусът, малка структура с форма на диамант в мозъка, действа като термостат, поддържайки вътрешната температура на тялото около 37 градуса по Целзий.

Как топлината влияе на мозъка

Мозъкът функционира добре в тесен диапазон от температури и дори малки промени могат да му повлияят. При повишена температура, телесната температура се регулира от хипоталамуса, който активира потните жлези и разширява кръвоносните съдове, за да охлади тялото. Въпреки това, мозъкът функционира добре в тесен диапазон от температури и дори малки промени могат да му повлияят. Тестове, проведени от професор Бейли, показват спад в притока на кръв към мозъка с около 9-10 процента при температура от 40 градуса по Целзий.

Препоръки за предпазване от топлината

Експертите препоръчват ограничаване на физическите активности през най-горещите части на деня, разходки привечер, носене на широки дрехи и поставяне на компреси с лед върху главата и шията. Пиенето на вода е жизненоважно и не трябва да се чака да се почувства жажда. Електролитните напитки също могат да помогнат за заместването на течности, загубени чрез изпотяване.

Става ясно, че екстремните температури в Гърция през юни са довели до трагични случаи на смърт и изчезвания сред туристите. Учените продължават да изследват въздействието на горещините върху мозъка и да търсят начини за по-добра подготовка и защита на хората срещу екстремни климатични условия. Важно е да се вземат предпазни мерки и да се избегнат рискови ситуации, за да се предотвратят подобни инциденти в бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Абе дъртия
    Къде са тръгнали в пред и пенсионна възраст в горещините? Станал на 100 години,хукнал в каньона.......ами хапчетата? Те и индианците се крият от топлото.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари