Учени: Витамин К забавя развитието на рака на простатата

0
обещаващи резултати в борбата с рака на простатата
обещаващи резултати в борбата с рака на простатата Снимка: Асен Игнатов / Архив

Обещаващи резултати в борбата с рака на простатата

Ракът на простатната жлеза е тих убиец, който при повечето мъже е лечим. В някои случаи обаче болестта не се повлиява от нито една от известните терапии и става изключително смъртоносна.

Изследователски екип от лаборатория "Колд Спринг Харбър" в Ню Йорк, Съединени американски щати, под ръководството на професор Лойд Тротман направи значимо откритие в борбата с рака на простатната жлеза. Резултатите от изследването, публикувани в списание "Сайънс", показват, че витамин К успешно забавя развитието на това заболяване при лабораторни мишки.

Предистория на изследването

През 2001 година Националният институт за изследване на рака в САЩ инициира мащабно проучване с 35 000 участници, фокусирано върху потенциала на витамин Е в борбата с простатния рак. Изследването, планирано за период от 12 години, е прекратено само след три години поради тревожни резултати - приемът на витамин Е не само не помага, но води до повишен риск от заболяване.

Нов подход в изследванията

Професор Тротман и неговият екип предприемат различен подход, използвайки прооксидант вместо антиоксидант. Те експериментират със синтетичен витамин К (менадион), който естествено се среща в зелените листни зеленчуци.

Механизъм на действие

Изследователите установяват, че менадионът атакува раковите клетки чрез намаляване на липида PI(3)Р. Без този компонент клетките губят способността си да рециклират постъпващите елементи, което води до тяхното унищожаване. Експериментите показват значително забавяне в развитието на заболяването при опитните мишки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари