Учени разработиха еко-коктейл за унищожаване на комари

0
Разтворът има потенциала да замени традиционните пестициди, които са известни със своето негативно въздействие върху околната среда и човешкото здраве
Разтворът има потенциала да замени традиционните пестициди, които са известни със своето негативно въздействие върху околната среда и човешкото здраве

Разтворът има потенциала да замени традиционните пестициди, които са известни със своето негативно въздействие върху околната среда и човешкото здраве

Шведска лаборатория, част от Стокхолмския университет, е направила значително откритие, което може да доведе до революционна промяна в борбата с болестите, предавани от комари, като малария и треска денга. Изследователите са създали токсичен разтвор на растителна основа, който е насочен специално към комарите. Този разтвор има потенциала да замени традиционните пестициди, които са известни със своето негативно въздействие върху околната среда и човешкото здраве.

Основната идея зад това иновативно решение е използването на естествени съставки, които са привлекателни за комарите, но смъртоносни за тях. Според учените, разтворът съдържа молекула, която имитира миризмата на заразен с малария човек, което прави течността изключително привлекателна за кръвосмучещите насекоми. Веднъж привлечени и нахранени с този разтвор, комарите умират, което спомага за намаляване на разпространението на опасните заболявания.

Нов подход в борбата с маларията

Проектът, ръководен от д-р Емами, молекулярен биолог в Стокхолмския университет, се основава на идеята за природосъобразен метод за унищожаване на комарите. Този подход може да предложи алтернатива на химическите пестициди, които до момента са основният метод за контролиране на популациите от насекоми.

Изследователите в Швеция вярват, че този нов метод ще бъде ефективен срещу комарите от вида Anopheles, които са основните преносители на малария. Въпреки че пандемията от COVID-19 забави полевите изпитания на разтвора, учените остават оптимисти и вече са основали компания, която да комерсиализира откритието.

Според д-р Емами, идеята за създаване на разтвор, който да имитира молекулите, правещи заразените с малария хора "апетитни" за комарите, може да се окаже ключова в борбата с болестите. Тя описва този ефект като „вкус на прясна багета или пица за гладно човешко същество“, което обяснява защо комарите толкова лесно биват примамени, предаде АФП.

Маларията - глобален проблем

Маларията остава сериозен здравен проблем, особено в Африка. Според доклад на Световната здравна организация (СЗО) от декември, през 2020 година са регистрирани 241 милиона случая на малария, което представлява увеличение спрямо 219 милиона през 2019 година. Смъртните случаи от болестта възлизат на приблизително 627 000, като 96% от тях са в Африка. Децата под петгодишна възраст са най-засегнати, представлявайки около 80% от жертвите.

Маларията не само разболява хората, но и увеличава привлекателността им за комарите, което създава порочен кръг, при който все повече насекоми стават преносители на болестта. Това прави откритието на шведските учени още по-значимо, тъй като има потенциала да прекъсне този цикъл.

Бъдещи перспективи

Макар че все още предстоят допълнителни тестове и полеви изпитания, откритието на учените от Стокхолмския университет носи големи надежди за екологична и ефективна алтернатива на пестицидите. Ако всичко протече по план, новото решение може да промени начините, по които светът се бори с комарите и болестите, които те разпространяват.

В бъдеще това иновативно откритие може да намери приложение не само в Африка, но и в други части на света, където болести като малария и треска денга представляват сериозна заплаха за здравето на хората. Учените се надяват, че тяхното решение ще предложи по-безопасен и устойчив начин за контролиране на популациите от комари, като същевременно защити околната среда и човешкото здраве.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари