Учени разкриха тайната на Бермудския триъгълник

4
Историческо разследване хвърля светлина върху мистериозните изчезвания
Историческо разследване хвърля светлина върху мистериозните изчезвания

Историческо разследване хвърля светлина върху мистериозните изчезвания

Смъртоносната зона между щата Флорида, Пуерто Рико и Бермудските острови, известна като Бермудския триъгълник, е обект на множество конспиративни теории и спекулации през годините. Районът, обхващащ внушителните 700 000 квадратни километра океанска площ, е един от най-натоварените морски участъци в света.

Австралийският учен Карл Крузелницки обаче хвърля нова светлина върху мистерията, като предлага по-прагматично обяснение за многобройните изчезвания в района. Според него, причините са далеч по-прозаични – "човешка грешка и лошо време", дължащи се на близостта на триъгълника до екватора.

Крузелницки подчертава, че броят на инцидентите в Бермудския триъгълник не се различава значително от този в други райони по света, включително т.нар. триъгълник на Аляска. Той отбелязва, че "няма нищо необичайно" в триъгълника, въпреки че районът, в който корабите навлизат в Атлантическия океан, наистина има някои специфични характеристики.

Един от най-известните случаи, свързани с Бермудския триъгълник, е изчезването на Полет 19 през 1945 година. Тренировъчната мисия на пет торпедни бомбардировача Grumman ТВМ Avenger, излетели от военновъздушната станция Форт Лодърдейл във Флорида, дълго време озадачаваше учените, тъй като на борда е имало 14 опитни военноморски летци.

Мистерията около Полет 19 бе частично разгадана около 30 години по-късно, през 1975 година, когато библиотекарят и историк Лари Куше публикува своето задълбочено разследване на феномена. След обстоен преглед на официалните доклади за инцидентите с кораби в района, Куше стигна до заключението, че причината за изчезванията до голяма степен се дължи на "неблагоприятни метеорологични условия".

Въпреки научните обяснения, Бермудският триъгълник продължава да привлича вниманието на хората по целия свят. Някои все още вярват в съществуването на свръхестествени сили или извънземни нашественици, които отвличат хора за свои експериментални изследвания. Тези теории обаче остават в сферата на спекулациите и нямат научна обосновка.

Изследванията на учени като Крузелницки и Куше допринасят за по-рационалното разбиране на феномена "Бермудски триъгълник". Те напомнят, че зад привидно необяснимите събития често стоят напълно естествени причини, които могат да бъдат разкрити чрез задълбочен научен анализ и логическо мислене.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари