Учени откриха нов вид клетки, предсказани преди 100 години

0
Клетките ускоряват възстановяването на тъкани и създават кръвоносни съдове
Клетките ускоряват възстановяването на тъкани и създават кръвоносни съдове Снимка: Асен Игнатов / Архив

Клетките ускоряват възстановяването на тъкани и създават кръвоносни съдове

Учени от Австралия разкриха нов вид клетки, предсказани от научната общност преди повече от век, които хвърлят нова светлина върху механизмите на оздравителния процес при бозайниците.

Откритието е резултат от продължителни 9-годишни изследвания и предоставя важна информация за това как се развиват кръвоносните съдове и как тялото се справя с нараняванията. Екипът, воден от учени от Южноавстралийския институт за здравни и медицински изследвания (SAHMRI), откри тези клетки в аортата на зрели мишки. Те са наречени „прогенитори на ЕндоМак“.

„Тези клетки играят ключова роля в разширяването на кръвоносните съдове при необходимост, особено след наранявания или нарушено кръвообращение“, обяснява д-р Санури Лиянаге от SAHMRI. Според нея прогениторните клетки се активират при нужда и се разширяват, за да подпомогнат възстановителния процес.

Учени от SAHMRI успяха да изолират и култивират тези клетки в лабораторни условия, като ги инжектираха в диабетни модели на мишки. Резултатите показват, че клетките значително ускоряват оздравяването на рани.

За да разберем по-добре как работят тези прогениторни клетки, трябва да разгледаме макрофагите – имунни клетки, които играят ключова роля още от ембрионалния стадий на развитие. Те се срещат във всички тъкани на бозайниците и са отговорни за поглъщането на патогени и поддържането на здравето на тъканите.

В миналото учените предполагат, че стволови клетки, циркулиращи в кръвта, могат да създават нови макрофаги в тялото. Последните изследвания обаче показват, че стволовите клетки от костния мозък имат ограничен достъп само до няколко тъкани, като червата, кожата и сърцето.

Нова хипотеза предполага, че макрофагите при възрастните се създават от неидентифицирани стволови клетки, които са се установили в тялото още преди раждането. Това твърдение продължава да се обсъжда в научната общност, но последното изследване на австралийския екип подкрепя тази теория.

Открито е, че ембрионалните предшественици на макрофагите се заселват в аортата на сърцето на мишки по време на ранното им развитие. С напредване на възрастта на мишките, тези клетки създават нови макрофаги, които циркулират в тъканите и подпомагат оздравителните процеси.

Прогениторните клетки на ЕндоМак нямат характерни маркери, което означава, че те могат да бъдат трансплантирани без риск от отхвърляне от имунната система. Това прави тези клетки потенциален инструмент за лечение на хронични рани и други заболявания, свързани с лошо кръвообращение.

Екипът продължава да изследва дали подобни клетки могат да бъдат открити и в човешката аорта. Въпреки че резултатите все още не са публикувани, първоначалните данни сочат, че откритията са обнадеждаващи.

„Това може да бъде истински пробив за пациентите с хронични рани, заяви д-р Лиянаге. „Вълнуваме се от възможностите, които тези клетки предлагат. Проучванията все още са в начален етап, но потенциалните ползи са огромни.“

Изследването е публикувано в авторитетното научно списание Nature Communications.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари