Учени откриха нов природен феномен на дъното на окена

0
Наличието на "тъмен кислород" бе официално потвърден от научната общност
Наличието на "тъмен кислород" бе официално потвърден от научната общност

Наличието на "тъмен кислород" бе официално потвърден от научната общност

Научната общност беше изненадана от откритието на мистериозен процес, който се случва на дълбочина над 4000 метра в океанските дълбини. За първи път наблюдаван през 2013 година, този феномен, наречен „тъмен кислород“, бе официално потвърден от учени. Процесът представлява производство на кислород в условия, където липсва слънчева светлина и не се извършва фотосинтеза – основният начин за производство на кислород на планетата.

Първите признаци за съществуването на „тъмен кислород“ бяха засечени по време на мисия в зоната на Кларион-Клипъртън в Тихия океан. Дълбоководният учен Андрю Суитман и неговият екип първоначално приемат, че сензорите са повредени, когато откриват присъствието на кислород в пробите. „Казах на студентите си да приберат всички сензори обратно в кутията и да ги върнат на производителя. Бях убеден, че дават грешни измервания“, спомня си Суитман.

След многократни проверки и потвърждения от производителя, че сензорите работят правилно, екипът решава да се съсредоточи върху този необясним феномен. През годините, изследванията продължават и се установява, че в различни точки на зоната Кларион-Клипъртън на океанското дъно се наблюдава наличие на кислород.

Открихме нещо, което никога не сме очаквали – производство на кислород в отсъствието на светлина и фотосинтеза“, коментира Суитман. Проучването, публикувано в престижното научно издание Nature Geoscience, разкрива, че на дъното на океана има процес, който води до производство на кислород. Този феномен, наречен „тъмен кислород“, може да има значително въздействие върху разбирането ни за появата и развитието на живота на Земята.

Екипът провежда множество експерименти, за да разбере причината за този процес. След изключването на възможността за биологични и химични процеси, които обикновено произвеждат кислород, учените насочват вниманието си към електрохимичните реакции. Суитман споделя, че идеята за тази възможност му дошла, докато гледал документален филм в бар в Сао Пауло, Бразилия. Във филма се споменало за „батерия в камък“, което го вдъхновило да изследва дали не се касае за електрохимична реакция.

Суитман и екипът му откриват, че метали, намиращи се на дъното на океана, могат да произведат електричество чрез процеса на соленоводна електролиза. Това води до разделяне на водата на водород и кислород, като по този начин се генерира „тъмен кислород“. „Изглежда открихме истинска природна геобатерия“, заключава Суитман.

Това откритие отваря нови перспективи за изследване на океанските дълбини и може да доведе до преосмисляне на ключови аспекти от биологията и геологията. Мистериозният „тъмен кислород“ показва, че дори в най-недостъпните места на нашата планета, животът и природата продължават да ни изненадват със своите тайни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Учуден
    Уникално прост русофил може да изходи толкова миризлива словесна фекали - "диктатор джоусеф биден" - кога е бил "диктатор", над кого е бил "диктатор", защо е бил "диктатор" - простите русофили мълчат .. Русофилите работят за Руската империя срещу интересите на България и като такива са нациoнални предатели. Предателството спрямо Отечеството е нечестиво дело, но е очевидно добре платено. Като им гледам неинтелигентните физиoномии на нациoналните предатели които се наричат русофили, те не биха имали големи шансове в една нормална държава. Техният шанс за слава е да се съюзят с нечестивата империя на злото срещу род и родина. Явно русофилите не ги притеснява факта че са определено негативни герои на своето време.
  • -1
    3
    ;';';'
    Помислихме, че дементният диктатор джоусеф биден се е потопил на дъното на океана, за да търси руски интереси...
  • 0
    2
    Йовчо
    Откри ли са ми захаросания шпек на кокалче!
  • 3
    1
    Пффф
    Това обяснява как Аквамен диша на дъното на океана ;)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари