Учени от БАН и университетски преподаватели остават без дом

1
Причината е предстоящ ремонт на общежитието, в което те живеят
Причината е предстоящ ремонт на общежитието, в което те живеят Видео: NOVA

Причината е предстоящ ремонт на общежитието, в което те живеят

Напрежение възникна сред учените от Българската академия на науките и университетските преподаватели, след като беше обявен предстоящ ремонт на общежитието, в което те живеят. Около 150 семейства ще останат без подслон заради ремонтните дейности.

Осми блок в „Студентски град” е дом на български учени и преподаватели още от 90-те години на ХХ век. Сега обаче, жителите му, включително и Христина Проданова, са изправени пред неясна съдба и възможността да бъдат принудени да напуснат жилищата си.

„Студентски столове и общежития” настояват за ясна организация на ремонтните дейности, за да се избегнат допълнителни проблеми. Изпълнителният директор на „Студентски столове и общежития” ЕАД Сергей Миланов сподели пред NOVA: „Предложение от министерството е поне единият вход да не бъде затварян, за да можем да поемем най-належащите случаи. Останалите имат възможности към другите висши училища, които имат общежития, и евентуално част от тях да излязат и на квартира.”

Въпреки това, все още не е ясно кои семейства ще останат в блока и кои ще трябва да търсят алтернативно настаняване. Доцент Събина Чернева от Института по механика при БАН заяви: „Преди по-малко от 20 дни на мен лично ми беше връчен анекс, в който пише, че аз до 31-ви август – и не само аз, и голяма част от съседите, трябва да напуснат блока. В него не се казва, че ние ще бъдем преместени в друг вход, в друг блок, че ще ни бъде осигурена някаква алтернатива.”

Предстои среща, на която да се обсъдят разногласията и да се намери решение на ситуацията, която поставя на карта жилищната стабилност на научния елит на България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    4
    Спомен
    По времето на соца имаше инфо как се ремонтират блоковете в ГДР. За една седмица. Сменят от понеделник водопроводни тръби, Ел. кабели, врати, прозорци, боядисват се стени, тавани, обновяват се баните. И в петък следобяд живущите в блока се връщат в ремонтираните си жилища.
  • 6
    3
    Айде,
    Излизайте на свободен наем като обикновените хора, да не сте миропомазани, бре?!!
  • 5
    2
    Амиии
    Вземете си квартирки,докато трае ремонта. Абе,толкова ли сте нагли????? Ужас!!!
  • 1
    1
    Alèx
    На АНТАРКТИДА има свободни места! И без това не ми е ясно КО търси БЪЛГАРИЯ ТАМ?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари