Учени: Кратката отпуска води до здравословни проблеми

0
Четири седмици годишно са минималната необходимост за добро здраве, твърдят кардиолози
Четири седмици годишно са минималната необходимост за добро здраве, твърдят кардиолози

Четири седмици годишно са минималната необходимост за добро здраве, твърдят кардиолози

Кардиолози от Университета в Хелзинки алармираха за сериозните здравословни рискове, свързани с кратките годишни отпуски. Според тях, за да се поддържа добро здраве и да се намалят рисковете от сърдечносъдови заболявания, е необходимо да се почива минимум четири седмици годишно.

Изследването, проведено от финландските учени, включвало 1222 мъже на възраст над 40 години. В групата били включени както здрави индивиди, така и такива с наднормено тегло и нездравословни навици, които са известни рискови фактори за развитието на сърдечносъдови заболявания. Наблюденията върху тези мъже показали, че продължителността на живота им била пряко свързана с дължината на годишната отпуска.

Резултатите от изследването сочат, че дори и мъже с добър здравословен статус и активен начин на живот са изложени на по-висок риск от сърдечносъдови заболявания, ако не почиват достатъчно дълго. Според кардиолозите, четириседмичната почивка годишно е минималният период, необходим за поддържане на добро здраве и избягване на фатални здравословни последствия.

Финландските учени подчертават, че недостатъчната почивка води до повишен стрес и натрупване на физическа и психическа умора, което от своя страна увеличава риска от сериозни заболявания. Екипът кардиолози препоръчва да се направят промени в работната култура и нагласи към почивката, като се подчертае важността на пълноценната и достатъчно дълга отпуска за здравето на всеки човек.

Тези нови данни подчертават важността на адекватната почивка и предоставят ясни доказателства за негативното въздействие на прекомерния стрес и недостатъчната почивка върху здравето. Със съветите на специалистите, става ясно, че грижата за здравето трябва да включва не само здравословно хранене и физическа активност, но и пълноценен отдих.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Наблюдател
    Комедианти от първата снимка, за три години постигнахте "огромен успех", успяхте да съсипете граденото с много труд, усърдие...
  • Ихууу
    Бесарабския хуйсмук мухахахахаа се прави на българин ама е долен цигански гейтак и куросмук като Путин!
  • Българин
    Всички истински българи казваме кур за Говнояд Путин и неговите слуги от Палестина, да им еба путката майна! Слава на народа...
  • Мухахахахаха
    Бесарабският хуйолап мартинчо пак се прави на българин с коментар 2 а всъщност е циганин куролап мухахахахаа
  • Българин
    Всички истински Българи казваме КУР за ИЗСраел - слава на народа на Ливан и смърт за слугите на ционизма!