Учени: Две парчета шунка на ден увеличават риска от диабет с 15%

0
Учени от Кеймбридж огласиха резултати от мащабно проучване
Учени от Кеймбридж огласиха резултати от мащабно проучване

Учени от Кеймбридж огласиха резултати от мащабно проучване

Ежедневната консумация на преработено или червено месо значително увеличава риска от развитие на диабет тип 2, сочи най-мащабното изследване на тази връзка, проведено досега. Според данните, дори две парчета шунка на ден могат да увеличат риска от заболяване с 15%. Проучването, ръководено от учени от Кеймбриджския университет, обхваща 2 милиона души по света и беше публикувано в престижното медицинско издание Lancet.

Диабет тип 2 - глобален здравословен проблем

Диабет тип 2 е сред най-социално значимите заболявания на съвременния свят. Според Световната здравна организация над 400 милиона души по света живеят с тази диагноза, което прави заболяването една от основните причини за слепота, бъбречна недостатъчност и инфаркти. Изследването подчертава, че наред с поддържането на здравословно тегло и активен начин на живот, правилната диета играе ключова роля за намаляване на риска от диабет.

Основни констатации на изследването

Професор Нита Форуми от екипа на Кеймбридж отбелязва, че проучването предоставя най-подробната информация до момента относно връзката между консумацията на преработени и непреработени червени меса и риска от диабет тип 2. Според данните, само 50 грама преработено месо на ден – количество, което може да се съдържа в две парчета шунка или колбаси – води до 15% по-висок риск от развитие на заболяването в следващите десет години.

Консумацията на 100 грама непреработено червено месо на ден, което се равнява на една малка пържола, увеличава риска с 10%. Дори редовната консумация на 100 грама птиче месо на ден е свързана с 8% повишение на риска, въпреки че анализите показват, че тази връзка е по-слаба.

Какво съветват здравните експерти

Националната здравна система на Великобритания препоръчва хората, които консумират повече от 90 грама червено месо на ден, да намалят приема до максимум 70 грама. Препоръките обхващат меса като телешко, агнешко, овнешко, свинско и козе, както и преработени продукти като салами, наденици, бекон, шунка и кайма.

Въпреки ясните препоръки от страна на британските здравни власти, такива указания все още липсват у нас. Независимо от това, резултатите от проучването са ясен сигнал за българите да намалят консумацията на червено и преработено месо и да се насочат към по-здравословен начин на хранене.

Независими експерти потвърждават

Независими анализатори на изследването подчертават, че въпреки че проучването не доказва пряка причинно-следствена връзка, резултатите са в пълно съответствие със съвременните препоръки за здравословно хранене. Професор Навийд Сатар от Университета в Глазгоу споделя, че данните ясно показват, че ограничаването на червеното и преработеното месо може да предпази не само от сърдечносъдови заболявания, но и от диабет тип 2.

Професор Дуейн Делор от Университета Астън допълва, че общото послание е ясно: "По-малко месо, повече зеленчуци, плодове, ядки и бобови храни."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    123
    С какво да се замени месото, като ебахте майката на земеделието и млекопроизводството ? Дори бобът ни е китайски на много места. В Русе има двеста месарници и точно на 2-3 места, където що годе може да се вземат полу-читави домати.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари