Учени доказаха, че котките са сред най-добрите приятели на човека

0
Науката опровергава мита за котешката дистанцираност
Науката опровергава мита за котешката дистанцираност Снимка: Асен Игнатов / Архив

Науката опровергава мита за котешката дистанцираност

Дългогодишните предубеждения относно отчуждеността на котките от техните стопани са опровергани от ново научно изследване. Учени от Университета на щата Орегон, Съединени американски щати, доказаха, че котките формират здрави емоционални връзки с хората, сравними с тези на кучетата.

Публикуваното в престижното научно издание Cell Press проучване разкрива, че котките притежават социални характеристики, които досега са били приписвани единствено на кучетата и хората. Водещият автор на изследването, Кристин Витале, споделя: "Установихме, че котките споделят социални черти, които някога са били приписвани само на кучета и хора."

За целите на изследването, над 100 котки са били подложени на специални тестове, измерващи силата на връзката им с техните стопани след кратък период на раздяла. Подобни експерименти са провеждани и с кучета, както и с примати. Резултатите недвусмислено показват, че подобно на маймуните и кучетата, котките изграждат както стабилни, така и по-несигурни привързаности към своите човешки придружители.

"Подобно на кучетата, котките проявяват социална гъвкавост по отношение на привързаността си към хората", обяснява Витале. "По-голямата част от котките са сигурно привързани към своите стопани и ги използват като източник на сигурност в нова среда... Вашата котка зависи от вас, за да се чувства сигурна, когато е стресирана", допълва тя.

Тези открития не са изолиран случай в научните среди. Още през 2011 година друго изследване, отразено в престижното списание TIME, достига до сходни заключения. Според него, котките и техните човешки стопани "формират силни социални връзки и взаимно разбиране, основани на привързаност - и може би само малко снизхождение".

Същото проучване подчертава, че "динамиката, която е в основата на отношенията между взаимно обожаващите се котки и техните хора, е почти идентична с връзките между хората".

Тези научни открития хвърлят нова светлина върху емоционалния живот на домашните любимци и предоставят ценна информация за по-доброто разбиране на връзката между човека и неговите четириноги приятели. Те също така поставят под въпрос широко разпространените стереотипи за котките като дистанцирани и независими създания.

Изследванията подчертават важността на емоционалната връзка между стопаните и техните котки, насърчавайки по-дълбоко разбиране и грижа за нуждите на тези очарователни домашни любимци. С напредването на науката, ставаме свидетели на все по-задълбочено разбиране на сложния емоционален свят на животните, които споделят домовете и живота ни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари