Участничка в схема за платено кръводаряване в Русе получи условна присъда

0
46-годишната жена е осъдена за незаконно набиране на кръводарители
46-годишната жена е осъдена за незаконно набиране на кръводарители Снимка: Dunavmost

46-годишната жена е осъдена за незаконно набиране на кръводарители

Окръжна прокуратура - Русе започна досъдебно производство във връзка с разследване на престъпна схема, свързана с незаконно набиране на кръводарители в града. Според информацията, предоставена от прокуратурата, трима души - Н.Н. на 26 години, Р.Х. на 30 години и М.И. на 46 години - са обвинени в извършването на множество престъпления в периода май - октомври 2023 година.

Според разследването, обвиняемите са набирали хора в затруднено финансово състояние и с нисък социален статус, с цел да „дарят“ кръв срещу парична сума. На пострадалите лица било обещавано заплащане, като в крайна сметка са установени над 15 такива „дарители“. Престъпната дейност се е осъществявала на територията на Центъра за трансфузионна хематология в Русе, където обвиняемите са пребивавали ежедневно.

Освен това, обвиняемите предлагали на роднини на пациенти „съдействие“ за набавяне на необходимото им количество кръв срещу сума от 300 до 600 лева за една банка. В случай на съгласие от страна на роднините, обвиняемите осигурявали донор, който получавал малка част от заплатената сума.

От домовете на Н.Н., Р.Х. и М.И. са иззети множество писмени доказателства, включително данни за кръвногруповата принадлежност на лицата, телефонни номера, адреси и платени суми, както и други документи, свързани с кръводаряването. Иззети са също така мобилни телефони и СИМ карти.

Състав на Окръжен съд - Русе вече е вписал споразумение между защитника на М.И. и прокуратурата. За всяко от престъпленията, извършени от обвиняемите, се определя наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години и 6 месеца, глоба в размер на 200 лева и още едно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години и 4 месеца. Определено е общо наказание от 2 години и 6 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага за срок от 4 години по реда на чл. 66 от НК.

Интересен епизод в тази история е, че на 9 ноември 2020 година М.И. е била заловена с високорискови наркотични вещества, което се счита за маловажно престъпление по чл. 354а ал.5 вр.ал.3 т.1 от НК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    13
    И ти може да пишеш,
    във формуляра, че си болен или си бил болен от нещо си.И като те посрещнат от другата страна на вратата, да кажеш върнаха ме, защо не знам.Те нямат право да разгласяват здравословното ти състояние, нали?Случаят с маларията е спекулативен, явно си медицинско лице, но много далеч от кръвта.Насаждаш омраза у хората към работещите там, защото не си се облагодетелствал да получиш за близкия си желаното и то на муфта..Е, няма как, но шмекерите са злобни.Отправи въпросите си към Плевенския център по хематология и към Министерството на здравеопазването .И се надявай да ти отговорят .
  • 0
    12
    Ко? до 9
    Глупако, заразения студент коректно е посочил, че е карал малария във въпросника! Документ с подпис!
  • 3
    11
    В Закона за кръвта,...
    е заложено лицемерие и лъжа."доброволност, безвъзмездност?"Няма ги вече акциите по предприятията и по селата.А и хората стават все по болни - имам предвид кръводарителите.Законът подлежи на осъвременяване.Да се върне , както е било преди, както е и в други държави кръводаряване срещу заплащане по официален път.Регламентирано и с подсигурен за цялата страна кръводарителски фонд.Кръвна банка.Не да се крадат пари от измислени нескопосни ремонти и прочие .
  • 5
    10
    Искрена
    Здравното министерство НЕ осигурява кръв за болниците, нито РЕГЛАМЕНТИРА по какъвто и да било начин намирането на кръводарител и цена. Болниците ИЗИСКВАТ МИНИМУМ 2 банки кръв за всяка операция, при необходимост и повече. От къде кръв, ако не са ПЛАТЕНИТЕ КРЪВОДАРИТЕЛИ?!!!!! Ако не са те, ще измрем!!! Що за СЪДЕБНО ЛИЦЕМЕРИЕ?! ОТ РУСЕНСКИЯ СЪД ЛИ ще ни осигурявате безвъзмездно кръв при необходимост?
  • -2
    9
    Няма нужда да показваш
    простащина и да плюеш отрова.Пристрастието ти да злобееш, сега е конкретно насочено към лекарите.Докажи предположенията си , казано речено от сульо и пульо тук не важи ."Случаят с маларията" го знаем.А къде според теб се изследва кръвта за малария?Едно продажно медицинско лице тогава раздуха нещата, даде интервю по указания на д-р Шарков, за да клепа колегите си.Той самият, "колегата", им с годините все повече заприличва на сатана.Въпросният стана много богат и облечен с власт.Идиот натурален си ти.И не пиши от името на няколко, освен ако не си тоя същият и си добавил жена си и любовницата си.РС близките на болния тогава не повдигнаха обвинение, защото разбраха мръсната игра с кодово название "малария"
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари