Турция забранява плащанията в брой над 187 евро

0
Глоби от 5000 лири за нарушителите на новите финансови правила
Глоби от 5000 лири за нарушителите на новите финансови правила Снимка: Архив

Глоби от 5000 лири за нарушителите на новите финансови правила

Турция обмисля въвеждането на строги ограничения върху плащанията в брой, според информация, разпространена от турските медии. Данъчната служба на страната е изготвила предложение за промени в данъчното законодателство, които целят да ограничат максималната сума за покупки, извършвани с пари в брой.

Според предложените изменения, максималната сума за плащания в брой ще бъде фиксирана на 7000 турски лири, което се равнява на приблизително 187 евро по текущия обменен курс. За суми, надвишаващи този праг, както физическите, така и юридическите лица ще бъдат задължени да използват алтернативни методи на плащане.

Вестник "Сьозджу" съобщава, че сред одобрените методи за плащане на по-високи суми ще бъдат включени дебитни и кредитни карти, банкови преводи, както и преводи чрез държавната пощенска служба (РТТ).

В случай на нарушаване на това изискване, купувачите ще бъдат изправени пред финансови санкции. Предвижда се минималната глоба да бъде в размер на 5000 турски лири, което се равнява на около 133 евро.

Турските власти аргументират тази инициатива с намерението да се повиши прозрачността във финансовите взаимоотношения между потребители и търговци, както и да се оптимизира процесът по събиране на данъци.

Тази мярка се вписва в по-широката тенденция в световен мащаб за ограничаване на плащанията в брой с цел борба срещу сивата икономика и данъчните измами. Подобни ограничения вече са въведени в редица европейски страни, макар и с различни прагове.

Остава да се види как тази инициатива ще бъде приета от турското общество и бизнес среди, и дали ще успее да постигне заложените цели за повишаване на прозрачността и подобряване на данъчната събираемост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Евет
    Това важи ли за туристи?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари