Турция предлага да "прибере" в кутии руските С-400 срещу F-35

3
Анкара се опитва да възстанови участието си в програмата за F-35 чрез компромис с Вашингтон
Анкара се опитва да възстанови участието си в програмата за F-35 чрез компромис с Вашингтон Снимка: ТАСС / Архив

Анкара се опитва да възстанови участието си в програмата за F-35 чрез компромис с Вашингтон

Турция е отправила предложение към САЩ, с което цели да възстанови участието си в програмата за изтребителите F-35, съобщава турският вестник „Джумхуриет". Анкара предлага на Вашингтон да не активира закупените от Русия системи за противовъздушна отбрана С-400 и дори да ги съхранява в складове, като американците могат да ги проверяват, за да се уверят в това.

Според информацията, комплексите, които Турция придоби от Русия за сумата от 2,5 милиарда долара, все още не са разположени на бойни позиции, а остават на склад. В отговор на това, високопоставен представител на американското посолство в Анкара заяви, че решението е в ръцете на Турция и че тя е наясно с условията за връщане в програмата за изтребителите F-35.

През 2017 г. Турция подписа договор с Русия за закупуване на С-400, като доставките на тези системи започнаха през 2019 г. Въпреки настояванията на САЩ да замени руските системи с Patriot, Анкара отказа и бе изключена от програмата за F-35. През март 2022 г. Турция обяви, че не възнамерява да се откаже от С-400, въпреки американския натиск, но изрази готовност да разгледа алтернативни системи за противовъздушна отбрана от други страни.

В началото на август бившият турски министър Чавит Чаглар предложи в интервю за „Т24" С-400 да бъдат продадени. Американското издание „Forbes" отбеляза, че Анкара може да извърши тази продажба на страни, приятелски настроени към Русия, като Индия и Пакистан, без да предизвика напрежение с Москва. Въпреки това, министърът на отбраната Яшар Гюлер категорично отхвърли възможността за предаване на системите на друга държава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    17
    До 15
    Мен като бесарабски пишкосмук ме шибат единствено руски тираджии.Иначе съм много за УСрайна,ама не искам да ходя на фронта и лапам пишките тука на тир паркинга.Каквото ми даде ДеБелян ПеПеевски или Кокорчо за тролене също го прибирам ама на мен ми плащат в натура по честичко...слава кокаина!!!
  • 1
    16
    До 14
    Ганя е нашето рошлямско парвеню! Краватски пепедебейски джендари на шибат ама ние сме доволни че Мутрофанката от Пасоля ни дава жълти капейки! Слава на ТероруZZшлямия и путлерчето!
  • -1
    15
    Bas ПеПерас
    Най смешното е когато малоумни пеперуги започнат да се дупят на краварите във ФАЩ.Ама какво да ги правиш - такива са родени нагъзени.Русия е братска държава,а пеперастчетата могат да квичат жалко,само това им е останало хохохо
  • 0
    14
    Bas
    Най -смешното е коги Ганю тираджията вика на САЩ -кравари🙂🙂.. Коги 7ъщия тоя неграмотен Ганя вика на Разия -братска държава! Казваш Ганя и 🙂
  • 0
    13
    Кировизъм
    Ердоганчо иска просто малко "ноу хау" и изгода. И ще си получи поне едното. А ние ще сме бледа запетайка в атлантическите анали!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари