Турски учен: Следващото земетресение ще е в района на Мраморно море

0
Проф. Наджи Гьорюр очаква нови сеизмични активности в района на Мраморно море
Проф. Наджи Гьорюр очаква нови сеизмични активности в района на Мраморно море Снимка: БТА / Архив

Проф. Наджи Гьорюр очаква нови сеизмични активности в района на Мраморно море

Вчера в окръг Чанаккале, Северозападна Турция, бе регистрирано земетресение с магнитуд 4,7, което предизвика щети по някои сгради, съобщава турската частна телевизия НТВ, като се позовава на местни жители.

Известният турски геолог проф. Наджи Гьорюр заяви, че следващото голямо земетресение вероятно ще бъде в района около Мраморно море, където от години сеизмолозите предвиждат силен трус. „Почти навсякъде в тази страна има разломни линии и във всеки един момент може да се случи голямо земетресение, което да отнеме хиляди животи. Това е много сериозна вероятност“, предупреди ученият.

Проф. Гьорюр е известен с точните си прогнози за катастрофалните земетресения с магнитуд 7,8 и 7,5 в окръг Кахраманмараш, Южна Турция, които той предвиди само три дни преди те да се случат на 6 февруари, отнемайки живота на десетки хиляди души.

В коментар в социалните медии след вчерашния трус в Чанаккале, Гьорюр предрече, че най-близкото очаквано земетресение ще бъде в района на Мраморно море. Той отбеляза, че земетресението в Чанаккале е станало в средния клон на Северноанадолския разлом (САР). „Този клон и южният клон на САР натрупват енергия бавно, затова очакваме земетресения по-нататък. Засега най-близкото земетресение ще бъде в Мраморно море,“ обясни ученият.

Гьорюр подчерта, че почти навсякъде в страната има разломни линии и Турция може да бъде изложена на силно земетресение по всяко време. Той призова властите и обществеността да помислят как да направят страната по-устойчива на земетресения.

Въпреки че властите обявиха, че не се наблюдават сериозни негативни последици от земетресението в Чанаккале, местни жители показаха пред НТВ пукнатини по къщите си в резултат на сеизмичната активност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари