Туроператорите отчитат повече туристи това лято

0
Най-много са били гостите от Румъния, Полша, Чехия, Великобритания и Германия
Най-много са били гостите от Румъния, Полша, Чехия, Великобритания и Германия

Най-много са били гостите от Румъния, Полша, Чехия, Великобритания и Германия

Летният сезон на 2024 година донесе приятни изненади за туристическия сектор в България. Туроператорите, специализирани във входящия туризъм, отчитат значително увеличение на чуждестранните посетители. Тази тенденция не само повдига духа на бранша, но и създава оптимистични очаквания за предстоящия зимен сезон.

Иван Грошев, председател на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм, споделя интересни данни за националността на туристите, посетили страната: "Най-много са били туристите от Румъния, Полша, Чехия, Великобритания и Германия". Той акцентира върху нарастващия интерес от страна на британските туристи: "Английският пазар показва симпатия към България. За в бъдеще очакваме също добри резултати - лято 2025. Индикациите, до момента, за предварителните записвания са много добри."

Интересен факт, който Грошев отбелязва, е ситуацията с германския пазар: "Пазар Германия беше в парадоксалната ситуация да има търсене, а да няма самолетни седалки. Там реализирахме доста добри продажби на ранни записвания, но после беше изчерпан капацитетът". Тази информация подчертава необходимостта от по-добра координация между търсенето и предлагането на транспортни услуги.

Прогнозите за следващия летен сезон са обнадеждаващи. Очаква се броят на туристите от Германия да нарасне с 10-15 процента, като този ръст ще бъде подкрепен от увеличен чартърен капацитет. Полша и Чехия също показват потенциал за растеж, макар и с по-умерени темпове.

Грошев обръща внимание на неизползвания потенциал на страните от Бенелюкс, предава БНР. Според него, липсата на целенасочени рекламни и маркетингови усилия възпрепятства привличането на повече туристи от тези държави.

Впечатленията на чуждестранните гости за България са изключително позитивни. Грошев отбелязва: "Клиентите оставят много положителна обратна връзка за това, което са преживяли, което са видели и са изненадани, че ние предлагаме много повече от чисто морски или чисто зимен, ски туризъм". Това показва, че страната ни има потенциал да предложи разнообразни туристически преживявания, надхвърлящи традиционните представи за морска или ски почивка.

Що се отнася до предстоящия зимен сезон, прогнозите са оптимистични. Очаква се увеличение на туристите с 20-25 процента. Въпреки това, експертите отбелязват, че много потенциални посетители изчакват по-надеждни метеорологични прогнози преди да направят своите резервации. Това поведение се дължи на нарастващата несигурност, породена от климатичните промени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари