Туристическият сектор в България е под заплаха от масови фалити

0
Цените на електроенергията достигат рекордни нива, застрашавайки туристическия бизнес
Цените на електроенергията достигат рекордни нива, застрашавайки туристическия бизнес

Цените на електроенергията достигат рекордни нива, застрашавайки туристическия бизнес

Туристическият летен сезон в България намалява драстично, като сега продължава по-малко от 45 дни. Това е значително намаление в сравнение с предишните години, когато сезонът траеше около два месеца, заяви Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Основната причина за този спад е значителното покачване на цените на електроенергията, които достигат 1500-2000 лева за мегаватчас, създавайки сериозни финансови затруднения за бизнеса.

Опасност от масови фалити

"Бизнесът се нуждае от предвидимост. Правим нашите разчети и цени още от предната година. Целият удар се поема от хотелиерите и ресторантьорите. Това води неминуемо до трус в нашия сектор и масови фалити", коментира Атанас Димитров в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR. Той подчерта, че туризмът предлага комплексна услуга, включваща много други отрасли на икономиката. Според него, този сектор формира около 13-14% от Брутния вътрешен продукт на България и изисква специално внимание и грижа.

Нуждата от държавни мерки

Атанас Димитров изрази мнение, че държавата трябва да обърне специално внимание на бъдещето на енергетиката, тъй като България изостава и са необходими мерки. Той призова Парламентът да приеме трайни мерки при ръст на цените и държавата да реагира с подпомагане. "Това е стратегическа политика. Хората в парламента трябва да седнат и да помислят какво се случва с икономиката на държавата", добави Димитров.

Липсата на кадри и демографският срив

Друг сериозен проблем, който засегна туристическия сектор, е липсата на квалифицирани кадри. "Липсата на кадри е много сериозен проблем - взимаме служители от трети страни", сподели Димитров. Той отбеляза, че демографският срив в страната е явен, но няма конкретни мерки за стимулиране на раждаемостта. По неговите думи, хората, които се раждат в държавата, формират и потребителското търсене, което е от съществено значение за икономическата стабилност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    5
    Робота
    15% от БВП, се генерира от Сектор туризъм? Като се има предвид "честността" на хотелиерите и това което реално влиза хазната... Кажете си го направо, не останаха балами да ви плащат абсурдните цени на всичко. Да фалира всичко и да се опомним малко, че да вземем да излезем от пещерите и да ги избесим онея помияри из палати и парламенти...
  • -2
    4
    Ето пак
    простащина и цинизъм.На това ли му викаш култура на общуването, 1 ви?Не само първите 7 ти липсват.
  • 6
    3
    ъхъ,
    Зелена енергия от 8 до 18, сетне нанай! И трябва да тръгнат основните балансиращи мощности, а това са тецовете, щото аец-а си работи денонощно на макс! И хоп енергията става на макс! Да ви пикам на зелената сделка!
  • 9
    2
    А.Н.
    Как при толкова голямо количество зелена соларна енергия, в пика на слънчев сезон, токът е скъп, вместо да поевтинее?
  • 9
    1
    Али_Бегов
    Ми фалирайте, бе, през ую ми е!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари