Турист се изкъпа в едно от Седемте рилски езера

0
Турист наруши забраната за къпане в "Бъбрека"
Турист наруши забраната за къпане в "Бъбрека" Видео: NOVA

Турист наруши забраната за къпане в "Бъбрека"

Турист бе заснет да плува в Бъбрека – едно от емблематичните Седем рилски езера, въпреки категоричната забрана за къпане в тези защитени природни зони. Кадрите, които са били заснети в сряда сутринта около 10:00 часа, показват как млад мъж влиза във водите на езерото и започва да плува, пренебрегвайки предупрежденията и наличието на указателни табели.

Този случай предизвика реакцията на директора на Национален парк "Рила" Красимир Андонов, който коментира ситуацията в ефира на „Здравей, България”. Той сподели, че през същия ден е имало общо пет предотвратени опита за навлизане в езерата, но по отношение на този конкретен инцидент не е бил получен сигнал. Андонов подчерта важността на гражданската отговорност и призова всеки, който стане свидетел на подобно нарушение, незабавно да уведоми властите.

„Само в сряда имаме пет предотвратени опита за навлизане в езерата. Специално за конкретния случай сигнал не е изпратен. Не е имало човек в района, който да реагира. Затова призовавам всеки, който стане свидетел на подобно нарушение – да ни уведоми. Навсякъде има табели – на български и английски език, на които пише, че къпането в езерата е забранено”, обясни Андонов._

Той също така разясни процедурата при установяване на такива нарушения. Първоначално се издава акт за установяване на административно нарушение, след което се налага наказателно постановление. Въпреки това, когато няма подаден сигнал или нарушителят не е заловен на място, става изключително трудно да бъде идентифициран.

„Когато нямаме изпратен сигнал и нарушителят не е заловен на място, е трудно да бъде установено кой е той”, добави Андонов._

Само за този туристически сезон вече са наложени 7-8 глоби за къпане в езерата. Това показва, че въпреки усилията на властите и многобройните предупреждения, нарушителите продължават да не спазват забраните и да застрашават екосистемата на тези уникални природни обекти.

Седемте рилски езера – уникално природно богатство на България

Седемте рилски езера са сред най-посещаваните туристически дестинации в България. Това са ледникови езера, разположени на различни надморски височини, всяко от които има свой характерен вид и име – Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното езеро и Долното езеро. Те не само привличат любители на природата, но също така представляват важна екосистема, която е особено уязвима към човешка намеса.

Затова къпането и други дейности, които могат да увредят чистотата на водата и биоразнообразието, са строго забранени. Въпреки наличието на ясни указания и табели, подобни нарушения все още се срещат, което налага необходимостта от по-строг контрол и съзнателно отношение от страна на туристите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Кому си нужен като
    Директор, след като чакаш наготово сервирани сигнали и доказателства? Охраната на Парка защо не обикаля за респект. При това си тръгва в определено време.Все едно сте музей или магазин. И камери имате.Иска се нов ред за контрол и нови контролиращи. И ще си дойдат нещата на мястото.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари