Тунелите на главния път между Симитли и Кресна са опасни

1
Половината от осветителните тела не светят
Половината от осветителните тела не светят Снимка: БТА / архив

Половината от осветителните тела не светят

Проблемите с осветлението в тунелите на главен път Е-79 между Симитли и Кресна създават сериозни рискове за безопасността на шофьорите. Според сигнали на граждани, половината от осветителните тела в тунелите „Железница“ и „Кривият тунел“ не функционират, а ситуацията не е променяна вече повече от година, съобщи БНТ. През това лято са регистрирани няколко инцидента в резултат на недостатъчното осветление.

Един от потърпевшите е Любен Кушев от Благоевград, който е претърпял инцидент в тунел „Железница“. Той разказва как в полутъмната обстановка е ударил куче, а липсата на видимост е значително повишила опасността от по-сериозни катастрофи:

„Аз там загубих номер, ударих едно куче, нали щях да направя страшна злополука, нали номера ми изчезна връщах се, не можах да го намеря. Абсурд е, тъмница е... добре де толкова ли струва едно осветление да се направи допълнително, не просто да се подменят осветителните тела.“

Главният път Е-79 е важен международен коридор, свързващ България с Гърция, но често е натоварен и създава усещане за напрежение сред шофьорите, особено в отсечката с проблемните тунели. Липсата на адекватно осветление само увеличава риска от инциденти.

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) излезе с официално изявление по въпроса, като уточни, че липсата на осветление в тунел „Железница“ се дължи на остарялата електрическа инсталация, която не е ремонтирана основно от построяването на съоръжението през 80-те години. За повишаване на безопасността в тунела са поставени предупредителни табели, а максималната скорост е ограничена до 60 километра в час.

Георги Гълабов от Института по пътна безопасност коментира, че поставените табели не са достатъчни за предотвратяване на произшествия:

„Тази табела дори не мога да я нарека измиване на ръце или опит да минат метър с разходите, то и с нея и без нея всички виждат, че вътре няма осветление. Това не може да предотврати едно ПТП, което може да е в резултат от несъобразяване на дистанция, която трудно може да бъде видяна… те не чистят и светлоотразителите, които са другия вид пасивна защитна инфраструктура като ограничители, за да не се стига до стената да може наистина, ако стане аварийна ситуация и осветлението не работи да може водача да види все пак къде са габаритите на самия тунел.“

Освен в тунел „Железница“, липсва осветление и в така наречения „Крив тунел“. За разлика от първия, там дори няма предупредителни табели. От началото на юли АПИ разработва проект за подмяна на осветителните тела в тунелите по договор за поддържане и текущи ремонтни дейности. Въпреки обещанията за ускорена работа, към момента не се виждат конкретни резултати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари