Цунами удари бреговете на остров южно от Токио

0
Половинметрови вълни удариха японски остров след силен трус
Половинметрови вълни удариха японски остров след силен трус Снимка: Асен Игнатов / Архив

Половинметрови вълни удариха японски остров след силен трус

В ранните часове на вторник, малка група острови южно от столицата на Япония - Токио, бяха разтърсени от земетресение, последвано от цунами. Според информация от Японската метеорологична служба, предадена от агенция Киодо, трусът е бил с магнитуд 5,8 по Рихтер.

Земетресението е регистрирано в 08:14 часа местно време (02:14 часа българско време) с епицентър във водите близо до остров Торишима, част от островната верига Идзу в Тихия океан. Първоначално силата на труса е била определена като 5,9 по Рихтер, но впоследствие оценката е коригирана надолу.

Около 40 минути след земетресението, в 08:54 часа местно време, вълни с височина до половин метър са достигнали брега на остров Хачиджо. По-малки вълни са регистрирани и на други острови в района - 20 сантиметра на остров Козу и 10 сантиметра на остров Мияке.

Веднага след труса Японската метеорологична служба е издала предупреждение за цунами за островите Идзу и Огасавара. Предупреждението е било в сила до 11:00 часа местно време, когато е отменено след като е установено, че сеизмичната активност е затихнала достатъчно.

Въпреки силата на земетресението и последвалото го цунами, към момента няма данни за сериозни щети или пострадали. Полицията в Токио не е регистрирала инциденти, свързани със сеизмичната активност.

Интересен факт е, че според японската седемстепенна скала за сеизмична интензивност, която измерва не магнитуда, а усещането за земетресението на повърхността, трусът не е достигнал дори първа степен в нито една точка.

Това природно явление идва малко след като в четвъртък Японската метеорологична служба е издала предупреждение за вулканична активност в морето около остров Смит, който се намира в близост до епицентъра на земетресението. Наблюдавано е оцветяване на морската вода, причинено от подводна вулканична дейност, което е довело до предупреждение към корабите в района за възможно подводно изригване и плаващи вулканични отломки.

В момента експертите проучват възможната връзка между наблюдаваната вулканична активност и случилото се земетресение. Това би могло да даде ценна информация за по-доброто разбиране и предвиждане на подобни природни явления в бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари