ЦРУ и МИ-6: Международният ред е под заплаха

0
Офанзивата на Украйна и съюзът между Русия, Китай и Иран създават нови геополитически предизвикателства
Офанзивата на Украйна и съюзът между Русия, Китай и Иран създават нови геополитически предизвикателства

Офанзивата на Украйна и съюзът между Русия, Китай и Иран създават нови геополитически предизвикателства

Международният ред е под заплаха, каквато не е виждана от времето на Студената война, предупреждават директорите на ЦРУ и МИ-6 в съвместна статия. Основните предизвикателства пред глобалната стабилност според тях са нарастващото влияние на Китай и продължаващата война в Украйна.

Американското и британското разузнаване работят в тясно сътрудничество, за да противодействат на руските опити за саботаж в Европа и да подпомогнат усилията за примирие в Близкия изток. Ръководителите на двете служби, Уилям Бърнс и сър Ричард Мур, заявиха, че настоящите предизвикателства застрашават световния ред, който донесе относителен мир и стабилност през последните десетилетия.

Един от ключовите моменти в тяхната статия е фокусиран върху значението на украинската офанзива в руската Курска област. Според Мур този ход е „дързък и смел“, целящ да промени хода на войната, която продължава вече две години и половина. Той добави, че офанзивата е пренесла конфликта на руска територия, което оказва влияние върху обикновените граждани на Русия.

От своя страна, директорът на ЦРУ Уилям Бърнс отбеляза, че офанзивата е показала слабостите на руската армия. В същото време той предупреди за опасното задълбочаване на военното сътрудничество между Русия, Китай, Иран и Северна Корея. Според Бърнс Северна Корея е доставила боеприпаси и ракети на Русия, докато Иран предоставя дронове, използвани срещу Украйна.

Бърнс посочи, че макар да няма категорични доказателства за китайски военни доставки към Русия, има основателни подозрения. Той също така призова Иран да се въздържа от изпращане на балистични ракети на Москва.

В допълнение към тези теми, двамата ръководители настояват за незабавно примирие в конфликта между Израел и „Хамас“. Те подчертават, че техните разузнавателни агенции работят за деескалация на напрежението и предотвратяване на допълнителни човешки жертви в Газа. Според тях примирието би довело до край на страданията на палестинските граждани и би върнало заложниците у дома.

Все още не е постигнато окончателно споразумение за примирие, макар САЩ да твърдят, че такова е на път. Президентът Джо Байдън заяви, че остават само няколко нерешени въпроса, докато израелският премиер Бенямин Нетаняху оспори тази информация, наричайки я „неточна“. Бърнс подчерта, че 90% от текста на примирието вече е договорен, но оставащите 10% са най-трудни за постигане поради необходимостта от сериозни политически компромиси.

Съединените щати и Великобритания остават верни съюзници на Израел, но Лондон наскоро предприе различен подход, като спря износа на определени оръжия за Израел, опасявайки се, че те могат да бъдат използвани за нарушения на международното право.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    4
    Ами истина е
    Като самите те създават условия за заплаха за международният ред за да.имат мотив /сурат/ да гъзурчат оон,Брюксел,Европа и да ни вкарват в разплащателен батак.Така е.Конспиративни действия.
  • 8
    3
    ахахаха
    Международният ред е под заплаха защото на цру мамата им ебаха!
  • -6
    2
    ахахаха
    шефовете на ми-5 и цру четат дунавмост и чакаха бай ганьо 123 от панелената хралупа да им каже баста
  • 18
    1
    123
    Сащ и острова крякат че им се клати реда наложен от тях и реда който устройва най много тях. Тоз да не давал бомби на ония, ония да се въздържал.... абе вие за какви се мислите ? Не виждате ли че никой не ви ебава и вашия "световен ред" отдавна ? Просто вашите въжделения приключиха. Край, баста ! Идва истинският нормален ред.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари