ЦИК: Наемът на частния склад с машините за гласуване се вдига до 200 000 лева

0
Камелия Нейкова изрази мнение, че за съхранението на над 12-те хиляди машини досега е можело да бъде построен нов склад
Камелия Нейкова изрази мнение, че за съхранението на над 12-те хиляди машини досега е можело да бъде построен нов склад Снимка: БГНЕС / Архив

Намаляват заявленията за гласуване в чужбина за предстоящите избори

Централната избирателна комисия (ЦИК) отчита спад в броя на заявленията за гласуване извън страната в сравнение с предходните избори. Председателят на комисията Камелия Нейкова разкри пред медиите, че до момента са постъпили 30 688 заявления от български граждани, желаещи да упражнят правото си на вот в чужбина.

В интервю за Би Ти Ви, Нейкова подчерта: "Всеки, който има право да гласува и се намира в чужбина, може да упражни правото си на вот срещу документ за самоличност." Тя напомни също, че крайният срок за подаване на заявление по настоящ адрес е 12 октомври.

Въпросът за съхранението на машините за гласуване продължава да бъде актуален. Според Изборния кодекс, те трябва да се съхраняват в имот - държавна собственост, но такъв все още не е осигурен. В момента устройствата се намират в частен склад, където са били от самото начало.

Нейкова обясни, че ЦИК е получила отговор от правителството, според който отделните министерства не разполагат с подходящ имот. В резултат на това, на комисията отново е възложено да сключи договор за съхранение.

Председателят на ЦИК разкри, че е проведена среща с дружеството, отговарящо за съхранението на машините. От фирмата са поискали индексация на цената, като в момента наемът е около 45-50 хиляди лева извън активен сезон. По време на избори сумата може да достигне до 200 хиляди лева поради допълнителните дейности. Освен това има предложение за увеличение на цената за складови дейности с 16 процента.

Нейкова изрази мнение, че за съхранението на над 12-те хиляди машини досега е можело да бъде построен нов склад.

Относно подготовката за предстоящите избори, председателят на ЦИК увери, че "В момента няма рискове, които ще доведат до това да няма машинно гласуване." По въпроса за хартията тя посочи, че всички запитвания трябва да бъдат насочени към печатницата на Българската народна банка (БНБ). Нейкова добави: "Имаме уверение, че хартията отговаря на изискванията на производителя на машините." Тя подчерта, че две различни лаборатории са потвърдили съответствието на хартията с изискванията.

В заключение, Нейкова информира, че в предстоящите избори ще участват общо 28 партии и коалиции, както и един независим кандидат. Електронната бюлетина ще бъде представена на две или три страници, в зависимост от броя на регистрираните листи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    е така е
    дни годинки ранят
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари