Цените са се качили с над 60% за единадесет години

0

Въпреки това, през 2023 година хората са могли да купят повече стоки за парите, с които разполагат, отколкото през 2012 година

Цените в България за последните 11 години: Сиренето е рекордьор по поскъпване.

От 2012 до 2023 година цените в България са се увеличили с 61,4%. Въпреки това, през 2023 година хората са могли да купят повече стоки за парите, с които разполагат, отколкото през 2012 година. Това показват данните от новото издание на Националния статистически институт (НСИ), посветено на покупателната способност.

Причината за това е значителният ръст на реалните доходи, които са нараснали със 77,3% за същия период. Поради тази причина няма стока, която българинът да не може да купи в по-големи количества през 2023 година в сравнение с 2012 година.

Храни с най-голямо поскъпване

Въпреки общото подобрение на покупателната способност, някои храни са поскъпнали значително, почти изравнявайки се с ръста на доходите. Сред тях най-значително е поскъпването на сиренето, което за десет години е увеличило цената си със 143,2%. Това е довело до минимално увеличение на покупателната способност на домакинствата за този продукт, което е само 3%.

Лукът също е поскъпнал значително – с 135% в сравнение със средната си цена за 2012 година, като в момента струва под 2 лева за килограм. Други храни с над 100% ръст на цените за десетилетието включват кайсии, праскови, дини, пъпеши, зеле и картофи. Хлябът също е поскъпнал, но в по-малка степен – с 89%.

Нехранителни стоки с най-голямо поскъпване

Сред нехранителните стоки най-голямо е поскъпването на дърва за огрев, които са увеличили цената си със 113,8% за периода. Следват детските обувки със 101% и въглищата с 88%. Поради нарастването на средните доходи, домакинство, което е могло да купи 181 чифта детски обувки през 2012 година, през 2023 година вече е можело да си позволи 248 чифта.

Ръст на доходите и покупателната способност

Според НСИ, месечният доход на тричленно семейство в края на 2023 година е малко над 10 хиляди лева, докато през 2012 година е бил малко под 5 хиляди лева. Това значително подобрение на финансовото състояние на домакинствата е позволило на семейство да си позволи 559 килограма кашкавал месечно при сегашните цени, в сравнение с 394 килограма през 2012 година.

България изпреварва Унгария по покупателна способност

Подобрението на финансовото състояние на българите се потвърждава и от данните на Евростат. Според последните данни, през 2023 година България е изпреварила Унгария по стандарт на покупателната способност, изразен в реално индивидуално потребление на глава от населението. За 2022 година индексът за България е бил 69% от средния за ЕС, докато през 2023 година той достига 73%, изпреварвайки унгарците, които имат 70%.

Изоставане спрямо Румъния

Въпреки това, България остава далеч зад Румъния, която доскоро беше на сходно ниво. В северната ни съседка индексът на покупателната способност е 89%. В ЕС 10 държави имат ниво над средното, като най-високо е в Люксембург (138%), следван от Австрия и Холандия (и двете с по 117%).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари