Цените на храните в Гърция поскъпнаха с над 30%

1
Пожарите оказаха сериозно влияние върху цялостната търговска ситуация в страната
Пожарите оказаха сериозно влияние върху цялостната търговска ситуация в страната

Пожарите оказаха сериозно влияние върху цялостната търговска ситуация в страната

Над 100 къщи са напълно опожарени, а реколтата на плодове и зеленчуци е унищожена при последната вълна от пожари, обхванала района около Маратон, Гърция. Огънят остави след себе си само пепел от големите оранжерии, което доведе до сериозни последствия не само за местните жители, но и за националния пазар на храни. Според пострадалите от бедствието, възстановяването ще отнеме много време, а междувременно цените на хранителните продукти рязко се покачиха.

В резултат на намаленото предлагане на гръцки продукти, търговците вече предлагат дини от Албания, картофи от Египет и домати от Турция. Проучване на Съюза на потребителите показва, че цели 62% от предлаганите на пазара чушки са вносни. Пожарите оказаха сериозно влияние върху цялостната търговска ситуация в страната, като цените на основните храни се покачиха с повече от 30%.

Особено чувствително е увеличението в цената на агнешкото месо, което се продава за 16 евро за килограм, като това е пряко свързано със строгите ограничения, наложени за борба с чумата по животните. Поради сушата, в някои райони на страната беше въведена забрана за поливане, което допълнително утежнява ситуацията за фермерите и влияе на качеството и количеството на продукцията.

Пожарът в Атика – екологична и икономическа катастрофа

Освен тежките икономически последствия, пожарите в Атика доведоха и до сериозна екологична катастрофа, заявиха депутати от опозицията. Те обвиниха правителството, че е безсилно да се справи със ситуацията и че липсата на адекватни мерки води до спекулативни цени на пазара.

Властите съобщават, че само през последното денонощие са се разразили нови 47 пожара в различни райони на страната. Повечето от тях са овладяни, но предупреждението за висок риск остава в сила за островите в Егейско море, както и за районите Атика, Коринт и Пелопонес. Очаква се горещото време да продължи, което увеличава опасността от нови пожари и допълнително напряга усилията на местните служби.

Правителството под натиск

Натискът върху правителството расте, докато се очакват още мерки за справяне както с пожарите, така и с икономическите последици от тях. Опозицията настоява за спешни действия за контрол на цените на хранителните продукти и подкрепа на пострадалите райони. В същото време, фермерите в засегнатите райони алармират, че без допълнителна помощ от държавата ще им е невъзможно да възстановят своите стопанства и да произведат нова реколта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    1
    Ааааа, ама...
    Искаха в €врогейското ТКЗС? Отказаха се от драхмата и приеха €врото? Ей така, без зехтин и вазелин ще ги ебат богатите чифути от €врейско-педерасткия кибуц!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари