Църквата почита свети дякон Евпъл и света мъченица Сузана

0
Имен ден празнуват всички с имената Сузана и Лиляна
Имен ден празнуват всички с имената Сузана и Лиляна

Имен ден празнуват всички с имената Сузана и Лиляна

На 11 август Българската православна църква отбелязва двоен празник в чест на свети дякон Евпъл и света мъченица Сузана. Тези две светли личности от ранната християнска история са символи на вяра, чистота и непоколебимост в трудни времена.

Дякон Евпъл живял в Сицилия по време на жестокото гонение срещу християните при император Диоклециан. Той бил образован клирик, който безстрашно и ревностно служил на Бога. В периода на тези гонения в Римската империя било строго забранено на християните да притежават свещени книги в домовете си. Властите неуморно подкрепяли езическата религия и настоятелно търсели и унищожавали християнската литература. Въпреки това, вярващите криели книгите си и били готови да дадат живота си, вместо да ги предадат на езичниците.

Като Божи служител, дякон Евпъл не само пазел църковните съдове и книги, но и укрепвал вярата на християните чрез молитва и наставление. Всяка вечер около него се събирали вярващи, за да слушат словото Божие. Той обучавал неграмотните, четял на бедните, които не можели да си позволят скъпите тогава книги, и обяснявал на всички истините на християнската вяра.

Един ден обаче, докато четял светото Евангелие пред група бедни хора, дякон Евпъл бил заловен от властите. Завели го при съдията с книгата в ръце, а когато бил попитан защо притежава тази книга, той отговорил смело, че я чете за своето духовно укрепване. Съдията му наредил да прочете откъс от нея, а Евпъл избрал думите: „Блажени са гонените за правда, защото е тяхно царството небесно... Ако някой иска да върви след Мене, нека вземе кръста си и Ме последва.“

Съдията опитал да убеди дякон Евпъл да се отрече от вярата си, но опитите му се оказали напразни. След тежки изтезания и многократни разпити в тъмницата, свещеномъченикът бил осъден на смърт и посечен с меч през 304 година.

На същия ден църквата почита и света мъченица Сузана, чието име произлиза от древноеврейската дума за лилия - символ на чистота и непорочност. Сузана също е пример за непоколебимост във вярата, независимо от изпитанията, пред които била изправена.

На 11 август имен ден празнуват всички с имената Сузана и Лиляна, които носят името на това красиво и символично цвете.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Ихууу
    Бесарабския хуйсмук мухахахахаа се прави на българин ама е долен цигански гейтак и куросмук като Путин!
  • Българин
    Всички истински българи казваме кур за Говнояд Путин и неговите слуги от Палестина, да им еба путката майна! Слава на народа...
  • Мухахахахаха
    Бесарабският хуйолап мартинчо пак се прави на българин с коментар 2 а всъщност е циганин куролап мухахахахаа
  • Българин
    Всички истински Българи казваме КУР за ИЗСраел - слава на народа на Ливан и смърт за слугите на ционизма!
  • НевДенков
    Аз се надявам да ме наебат,всички ДеБил-ПеПерасти на това чакаме!