Труден ли е пътят към мечтаното родителство?

0
Радина Велчева разказва за мисията на Фондация "Искам бебе"
Радина Велчева разказва за мисията на Фондация "Искам бебе" Снимка: Bulgaria On Air

Радина Велчева разказва за мисията на Фондация "Искам бебе"

Радина Велчева, създател на Фондация "Искам бебе", споделя за своето пътуване към мечтата за родителство, което се оказва далеч по-трудно, отколкото някога е предполагала. В интервю за "България сутрин", тя разкрива как най-голямото ѝ желание с мъжа ѝ е било да имат дете възможно най-бързо, но срещат неочаквани предизвикателства по този път. В годините, когато се сблъскват с проблема, темата за репродуктивните трудности е все още табу и обществото рядко говори за нея.

„Пътят към родителството е изключително труден, но подкрепата на семейството и вярата в специалистите са това, което ме поддържаше“, споделя Велчева. Семейството ѝ се оказва най-голямата ѝ опора в моментите на съмнения и отчаяние. Тя подчертава, че годините на усилия и неуспехи я научават на много, включително как да тренира вярата си, особено когато надеждата е на изчерпване след поредния неуспешен опит инвитро.

Фондация "Искам бебе": От личната болка към обществена мисия

Фондация "Искам бебе" е създадена именно от желанието на Радина Велчева да помогне на други семейства, които преминават през същите трудности. Днес организацията разполага с мрежа от над 50 доброволци от цялата страна, всички от които са майки, преминали през същите предизвикателства. Тези жени не само че активно развиват дейността на фондацията в своите градове, но също така се превръщат в надежда и подкрепа за другите.

Пътят те учи на много неща. Никога не казвам на момичетата след поредния отрицателен тест за бременност да се успокоят или че няма нужда да плачат. Аз самата никога не съм искала да чуя тези думи,“ споделя Велчева. Тя описва сълзите като начин за пречистване и вдигане на духа, а най-важното, според нея, е да има някой, който да хване ръката ти и да ти каже „С теб съм, заедно ще преминем през тази битка.“

Радина Велчева е кръстница на над 100 деца на семейства, на които Фондация "Искам бебе" е помогнала. Тя поддържа връзка с всички майки и познава всяко едно от тези деца. „Хората с репродуктивни проблеми не сме статистика,“ категорична е Велчева. Тя посочва, че фондацията е създала уникална програма за психологическа подкрепа на двойките, която е помогнала на над 3000 жени и е довела до раждането на над 3500 деца.

Личният път и мечтата за книга

За своя 50-годишен юбилей, Велчева решава да си подари книга, която да остане за нейните деца. В нея тя събира бисери и преживявания от своя път към родителството. „Споделила съм моите рецепти как да преживяваме своето щастие,“ казва тя. Радина си спомня момент от детството на дъщеря ѝ, когато тя погрешно казва, че е „осъновена“, вместо „осиновена“. „Тогава си казах, че ако имам книга, ще се казва ‘Осъновените ангели’. И двете ми деца са много сънувани и много избленувани,“ допълва създателката на фондацията.

Номинация за Човек на годината

Номинацията на Радина Велчева за Човек на годината е признание не само за нея, но и за цялата общност, която стои зад Фондация "Искам бебе". „Колкото повече човек дава за тази мисия и кауза, толкова повече получава по други канали в живота си,“ вярва Велчева. Тя признава, че вдъхновението, което получава от работата си, е по-силно от всяка умора. „Ако дори едно семейство, което днес ни гледа, ни се обади, ние ще помогнем. Това е по-силно от умората,“ подчертава тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари