Тримата задържани за притежание на изотопа америций остават в ареста

0
Съдът в Пловдив гледа дело за радиоактивни материали при закрити врати
Съдът в Пловдив гледа дело за радиоактивни материали при закрити врати Снимка: БНТ

Съдът в Пловдив гледа дело за радиоактивни материали при закрити врати

Окръжният съд в Пловдив разгледа мерките за неотклонение на тримата задържани за притежание на радиоактивния елемент америций. Заседанието се проведе при закрити врати поради наличието на класифицирана информация по делото. Съдебният състав постанови и тримата обвиняеми да останат в ареста.

Според информация от адвокатите им, тримата задържани са заявили, че не са подозирали, че съхраняват радиоактивни материали. Това твърдение обаче не повлия на решението на съда за задържането им.

В хода на специална операция, проведена от Министерството на вътрешните работи (МВР) и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), бяха претърсени четири локации в градовете Карлово и Пловдив, както и в село Първенец. В резултат на акцията бяха открити и иззети 81 метални пластини, чието покритие съдържа радиоактивния изотоп Америций 241.

Първоначално бяха задържани двама души - 61-годишният Георги Кулов от Карлово и 63-годишният Боян Зеленков от село Първенец. По-късно към групата на обвиняемите се присъедини и трети човек - Васко Асенов от Пловдив. При обиск в имот на Асенов беше открита още една радиоактивна плочка, с което общият брой на опасните пластини достигна 81.

Според информация, изнесена в съдебната зала, и тримата задържани имат криминално минало. Те твърдят, че са знаели само, че притежават нещо ценно, но не са разбирали точно естеството на материалите. Намерението им било да намерят лица, които да им съдействат за продажбата, тъй като се нуждаели от финансови средства.

По време на съдебното заседание стана ясно, че един от обвиняемите е съхранявал опасните материали в продължение на години. Той ги е придобил от вече починало лице, което през 2009 година също е било осъдено за незаконно притежание на подобни пластини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари