Три леки труса разлюляха Родопите в един ден

0
Районите около Батак и Пещера регистрират ниска сеизмична активност
Районите около Батак и Пещера регистрират ниска сеизмична активност

Районите около Батак и Пещера регистрират ниска сеизмична активност

На 15 август в района на Родопите бяха регистрирани три земетресения, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките (БАН). Според информацията, земетресенията са били с магнитуд между 2.1 и 2.9 по скалата на Рихтер и са засегнали предимно област Пазарджик, без да има данни за нанесени щети.

Първият трус е регистриран в 9:53 часа с магнитуд 2.1. Той е бил с епицентър в родопския район, но не са постъпили сигнали за повреди на инфраструктурата или сгради.

Второто земетресение, най-силното от трите, е станало в 11:09 часа с магнитуд 2.9. Епицентърът му е бил на около 30 км от градовете Доспат и Пазарджик, като е регистрирано на около 115 км от столицата София. Макар и със сравнително слаб магнитуд, този трус също не е причинил значими щети според първоначалните данни.

Последният трус е регистриран в 11:15 часа, съвсем скоро след втория. Той е бил с магнитуд 2.1 и епицентър на 11 км южно от град Пещера, на дълбочина 8 км. И тук, както и при предишните земетресения, не са постъпили сигнали за повреди или жертви.

Сеизмичната активност в Родопите е често явление, като районът се намира в близост до активни разломи. Макар трусовете от този мащаб да са сравнително чести и обикновено да не водят до сериозни последствия, местните власти и граждани остават нащрек при такива събития.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    119824g
    Sfeta ze🛸🛸🛸🛸
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари