Три хасковски села протестират срещу 20-годишно безводие

0
ВиК - Хасково призовава за държавна намеса в решаването на проблема
ВиК - Хасково призовава за държавна намеса в решаването на проблема Снимка: БТА

ВиК - Хасково призовава за държавна намеса в решаването на проблема

Жителите на селата Александрово (община Хасково), Константиново (община Симеоновград) и Поляново (община Харманли) излязоха на протест, за да изразят недоволството си от дългогодишния проблем с водоснабдяването в региона. Те настояват за изграждането на нов водопровод като трайно решение на ситуацията, която продължава повече от две десетилетия.

Остаряла инфраструктура и комплексна юрисдикция

Основната причина за честите прекъсвания на водоподаването е амортизираната водопроводна мрежа. Тръбите, захранващи селата, са положени през 60-те години на миналия век и са в изключително лошо състояние, което води до чести аварии, предава БНТ.

Допълнително усложнение представлява фактът, че водопроводът преминава през територията на три общини - Харманли, Хасково и Симеоновград, като освен трите протестиращи села, обслужва и село Брягово. Тази сложна юрисдикция затруднява координацията при ремонтни дейности и поддръжка.

Гласът на протестиращите

Участниците в протеста споделиха своите преживявания и искания:

"В тези горещини това лято сме изкарвали по 40 дена без вода. Една седмица има, 15 няма. Последният път беше 37 дена без вода", сподели един от жителите.

Друг протестиращ заяви: "Искаме подмяна на трасето. Искаме отреагиране на авариите да се случват по-бързо."

Трети допълни: "Ние когато звъним на телефона на авариите, ни казват имате вода, а ние нямаме вода."

Отговор на ВиК - Хасково

Тотьо Ангелов, главен инженер на ВиК - Хасково, коментира ситуацията:

"Трябва да започне процедура по проектиране за подмяна на този водопровод и да се намери откъде да се финансира този водопровод. Дали ще е през Министерството на регионалното развитие, дали ще е по някаква програма. Това вече трябва държавата да се намеси да каже от къде".

Финансови аспекти и бъдещи действия

Според предварителни изчисления, за изграждането на нов водопровод ще са необходими около 4 милиона лева. Въпреки че днешният протест премина мирно, жителите на засегнатите села заявяват готовност за по-радикални действия, включително блокиране на пътища, ако исканията им не бъдат взети под внимание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари